Ohrabrujući makroekonomski podaci podigli cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2012. u 15:58
Ilustracija

Cijene barela sirove nafte na londonskom su tržištu porasle 90 centi i iznosile su 108,75 dolara po barelu.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na londonskom tržištu budući da su se ulagači fokusirali na makrogospodarske pokazatelje koji navode na zaključak da se svjetsko gospodarstvo oporavlja. Cijene barela sirove nafte na londonskom su tržištu porasle 90 centi i iznosile su 108,75 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 86,48 dolara.

Britanija je u trećem tromjesečju izašla iz recesije, zabilježivši najsnažniji tromjesečni rast BDP-a u pet godina, iako se taj skok pripisuje nizu jednokratnih pozitivnih faktora, uključujući Olimpijske igre. Britanskim su se podacima pridružili pozitivni podaci iz Kine i SAD, koji su pokazali da su dva najveća svjetska potrošača prebrodila najtežu fazu gospodarske krize.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružila je zabrinutost za opskrbu iz Nigerije, koja se proteklih tjedana smanjila najmanje za petinu zbog velikih poplava i krađa, kako su objavili službeni izvori. Analitičari procjenjuju da bi cijene nafte mogle pasti kada se u potpunosti obnovi proizvodnja u Sjevernom moru i smanji zabrinutost za opskrbu.

Kompanija Nexen izvijestila je u četvrtak da ponovno pokreće proizvodnju u naftnom polju Buzzard u Sjevernom moru nakon okončanja radova na održavanju. Očekuju da će se proizvodnja u potpunosti obnoviti u idućih sedam do deset dana. Buzzard je najveće naftno polje koje određuje cijenu na londonskom tržištu. Ponovno pokretanje proizvodnje, obustavljene početkom rujna, odgađano je nekoliko puta.

"Očekujemo da će cijene u Londonu pasti prema 100 dolara na kraju godine. Njihova bi prosječna vrijednost u 2012. i dalje trebala iznositi 110 dolara", navodi u bilješci klijentima ABN Amro Commodity Research. 

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojim internetskim stranicama objavila podatak o cijeni barela referentne košarice svoje nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close