Ohrabreni ulagači digli euro na najvišu razinu u tri tjedna

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2018. u 22:01
Stišane bojazni od novih napada na Siriju odrazile se na valute

Euro je dosegnuo razinu od 1,2412 dolara zahvaljujući i najsnažnijem ekonomskom rastu Kine od očekivanja.

Tečaj eura u utorak je na međunarodnim tržištima dosegnuo najviše razine u tri tjedna prema dolaru kako jača sklonost investitora riziku uslijed dobrih gospodarskih vijesti iz Kine i stišanih bojazni od novih napada na Siriju. Euro je ojačao 0,3 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 1,2412 dolara, najviše razine od 28. ožujka.

Trumpovi komentari 
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima u utorak prijepodne skliznuo 0,2 posto. U fokusu je bio podatak o rastu kineskog gospodarstva od 6,8 posto u prvom kvartalu u usporedbi s godinom ranije. Tempo rasta na godišnjoj razini ostao je pak nepromijenjen u usporedbi s prethodim kvartalom, no nešto je jači nego što se očekivalo.

 

2,93 posto

ojačala je europska prema američkoj valuti ove godine

Nadalje, pritiske na slabljenje dolara izazvali su i komentari predsjednika Trumpa o pokušajima Kine i Rusije da devalviraju svoje valute, s tim da su ulagači mišljenja da američka administracija želi slabiji dolar. "Dolar je općenito slabio prema drugim značajnijim svjetskim valutama, a čini se da je ponovno ojačala sklonost riziku. To pruža podršku euru, ali također i britanskoj funti i azijskim valutama", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u francuskoj banci Société Générale.

Podrška iz Njemačke
Ključni pokazatelj o gospodarskoj klimi u Njemačkoj mogao bi pak pomoći euru da se održi iznad 1,24 dolara, napominju analitičari. Među dobitnicama je bila i britanska funta, koja je prijepodne nakratko dosegnula najvišu razinu prema dolaru od britanskog referenduma u lipnju 2016. o izlasku Britanije iz EU-a zbog optimizma vezanog uz očekivano povećanje ključnih kamatnih stopa idući mjesec. Ulagače je ohrabrilo i sve rjeđe spominjanje nekontroliranog izlaska iz Europske unije. Uz funtu, dolar je oslabio i prema nekoliko azijskih valuta uključujući korejski won, a koje su kupovane jer se ulagači nadaju da će se američko-kineski trgovinski sukob stišati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close