OECD odlučio dovesti u red multinacionalne kompanije

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2014. u 22:01
Tvrtke će morati plaćati porez u zemlji u kojoj zarađuju/Fotolia

O prijedlozima OECD-a raspravljat će ovog vikenda ministri financija skupine G20 u australskom gradu Cairnsu.

Predstojeće zasjedanje ministara financija skupine G20 trebalo bi otvoriti pitanje rješavanja problema izbjegavanja plaćanja poreza, a Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) izašla je s nekoliko prijedloga rješenja.

Riječ je planu mjera kojima se ciljaju multinacionalne kompanije koje smanjuju svoje porezne troškove tako što profite sele iz jedne u drugu zemlju.Za tvrtke među kojima su i Starbucks, Amazon te Google smatra se da redom provode takve strategije, dok one pak tvrde da posluju u skladu sa zakonom, prenosi britanski BBC. OECD navodi da 44 zemlje, koje čine 90 posto svjetskog gospodarstva, podupiru njihov plan mjera za suzbijanje porezne evazije. Objavljujući prijedloge novih mjera, glavni OECD-ov porezni stručnjak Pascal Saint-Amans novinarima je u Parizu u srijedu izjavio da će one promijeniti pravila igre tako što će zajamčiti da kompanije plaćaju poreze u zemljama u kojima su ostvarile profite.

"Naš je cilj okončati praksu izbjegavanja plaćanja poreza", kaže Pascal Saint-Amans, "a za to mi moramo promijeniti sadašnja pravila igre. Koncerni moraju plaćati porez tamo gdje obavljaju svoje poslove i zarađuju novac".Jedna od mjera je uvođenje jedinstvenih pravila za tzv. hibridne financijske instrumente. Do sada su tvrtke-kćeri u nekim zemljama novčane dostave svojim centralama mogle proknjižiti kao plaćene kamate, kojima se umanjuje iznos poreznih plaćanja, dok su centrale taj isti iznos knjižile kao dividendu na koju se ne plaća porez, piše Deutsche Welle. Osim toga se želi ubuduće spriječiti praksa iskazivanja prividnog siromaštva. Tako matica i njene podružnice u pojedinim zemljama izmišljenim cijenama i fiktivno interno zaračunavaju usluge unutar koncerna.

Britanski telekomunikacijski koncern Vodafone na taj način ima malu tvrtku-kćer u Luksemburgu koja za cijeli koncern nabavlja materijal. Fiktivnim naplatama je 200 zaposlenika te tvrtke prošle godine zaradilo nominalno 400 milijuna eura, ali zahvaljujući nekim odredbama u luksemburškom zakonodavstvu, ta zarada nije morala biti oporezivana.Jedna od mjera je i onemogućavanje da primjerice kompanija poput Amazona u nekoj zemlji ima svoje veliko skladište, a da pritom u toj zemlji uopće ne plaća porez. Prema procjenama Reutersa na taj način je ovaj internetski trgovac samo u Europi prihode u iznosu 15 milijardi eura prebacio u Luksemburg. O ovim prijedlozima OECD-a ovog će vikenda raspravljati ministri financija skupine G20 u australskom Cairnsu, ali konačne odluke neće biti donešene.

Naime, o većini mjera koje predlaže OECD postoji suglasnost, ali neke su i dalje sporne. Među njima su i tzv. patentski paketi.Radi se o poreznim olakšicama koje neke zemlje daju na ime patenata i licenci u nadi da će tako privući na svoje područje što više internetskih tvrtki. Tako Lihtenštajn na prihode te vrste uzima porez od svega 2,5 posto, a Nizozemska pet posto. Nasuprot tome u Njemačkoj, gdje takvi porezni paketi ne postoje, na patente i licence plaća normalni porez od gotovo 30 posto. Za otprilike godinu dana bi OECD trebao predstaviti i drugi dio paketa mjera za uspostavu porezne pravednosti u međunarodnom poslovanju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dok razvijeni svijet razmišlja o tome kako urediti izbjegavanja poreza, kod nas porezni dužnici i dalje otvaraju nove tvrtke i posluju po starim manirima.
Bit porezne discipline , kako sam do sada mogao vidjeti je u tome u kojoj si općini i koja politička garnitura vlada u njoj.
Stoga nije nikakvo čudo što osim građana i USKOK ne vjeruje Poreznim upravama!!!!!!!

New Report

Close