Odljev iz novčanih smanjio imovinu investicijskih fondova

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2017. u 07:47
Rasla je i imovina dioničkih fondova/FOTOLIA

Imovina se spustila do 17,8 milijardi kuna ponajprije zbog pada imovine novčanih fondova za 4,1 posto koji i jedini bilježe smanjenje.

Nakon rasta u lipnju, prošli je mjesec opet donio smanjenje neto vrijednosti imovine domaćih otvorenih investicijskih fondova.

Prema mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), imovina je u srpnju vrijedila 17,8 milijardi kuna što je 0,74 posto manje nego mjesec ranije. Pad imovine posljedica je daljnjeg odljeva imovine iz novčanih fondova. Prošloga mjeseca u novčanim se fondovima nalazilo 9,18 milijardi kuna što je 4,1 posto manje nego mjesec ranije.

 

3,8 posto

na 5,2 mlrd. kn porasla je imovina obvezničkih fondova koji prednjače rastom

Ipak, najveći skok imovine, pojedinačno gledano, bilježi upravo novčani fond, i to Erste Euro-Money za 45,1 posto. No, odljev imovine iz te vrste fondova traje već duže vrijeme. Godinu ranije u njima se nalazilo 10,4 milijarde kuna ili 11,5 posto više. Novčani fondovi jedini bilježe pad imovine u srpnju. S druge strane, obveznički fondovi očito i dalje ne gube svoju privlačnu snagu. Prošloga su mjeseca najprimjetnije uvećali imovinu, za 3,8 posto na 5,17 milijardi kuna.

Rekordne vrijednosti američkih burzovnih indeksa i postupni oporavak domaćih dionica rezultirao je rastom imovine i dioničkih fondova.  U toj vrsti fondova prošloga se mjeseca nalazilo 1,91 milijarda kuna ili 3,2 posto više. Mješoviti fondovi bilježe rast od 0,5 posto na 848,2 milijuna kuna, a kategorija "ostali" izraženijih 0,9 posto na 672,5 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close