Odlične vijesti za hrvatske građane i državu: Ispred nas je još najmanje godinu dana vrlo jeftinog novca

Foto: Josip Regović / Pixsell Foto: Josip Regović / Pixsell

Svjetsko bi gospodarstvo moglo usporiti zbog usporavanja europskog i kineskoga gospodarstva.

Europa je za dlaku izbjegla tehničku recesiju tako da je moguće da Europska središnja banka uopće ne podigne referentne kamatne stope nego upotrijebi neke nove mjere likvidnosti.

Rekao je to Slobodnoj Dalmaciji Hrvoje Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko Banke koji smatra da Europska središnja banka prije 2020. neće podići kamate, a kada se te kamate pokrenu na više razine, to će se odvijati polako. Tako je ispred nas još najmanje godinu dana vrlo jeftinog novca, a možda i više, ovisno o potezima Europske središnje banke.

Međunarodni monetarni fond je spustio procjene globalnog gospodarskog rasta na 3,5 posto umjesto 3,7 posto u ovoj godini dok za iduću 2020. godinu svjetskoj ekonomiju prognozira rast od 3,6 posto umjesto 3,7 posto, koliko je očekivalo u listopadu prošle godine.

Svjetsko bi gospodarstvo moglo usporiti zbog usporavanja europskog i kineskoga gospodarstva, a odigra li se Brexit bez dogovora i to bi se moglo odraziti na lanac opskrbe i proizvodnju europskih tvrtki što će se reflektirati i na globalne rezultate.

Komentari (3)
 • Revachevic
  Revachevic 12:14 28.1.2019.

  Ne bih rekao da su banke “navukle” građane na fiksne kamate… štoviše uporno se bore prodati što više EUR kredita s parcijalno fiksnom kamatom.. a za očekivati je da će EURski kredit danas biti značajno skuplji ulaskom u montearnu uniju, a period “low risk” prodaju s fiksnom stopom, “high risk” period 5+ godina prodaju promjenjive kamate s valutnom.

  I dalje sam uvjeren da je pametnije uzeti fiksni kunski na cijeli period, makar platio par tisuća eura više, ali si miran do kraja otplate.

 • zvonkac
  zvonkac 10:51 28.1.2019.

  a onda novi val blokiranih.

 • purCo
  purCo 9:47 28.1.2019.

  banksteri opet navukli raju u kunske kredite s fiksnom kamatom, ispred njih je dugi niz dobre zarade

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!