Od leasing kuća možete tražiti povrat

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 20. veljača 2017. u 22:01
Leasing kuće su tvrdile da se opći uvjeti ugovora ne mogu mijenjati/D. Urukalović/PIXSELL

Korisnik operativnog leasinga više ne treba plaćati rate ako mu automobil bude ukraden ili potpuno oštećen.

Visoki trgovački sud potvrdio je presudu Trgovačkog suda u korist tvrtke Britton, koja je pokrenula postupak protiv jedne leasing kuće smatrajući nezakonitim da korisnici operativnog leasinga moraju leasing kućama plaćati rate i nakon što se dogodi krađa vozila ili potpuna šteta za koju korisnik leasinga nije kriv.

Mijenjati ugovore
Ova pravomoćna presuda će prisiliti leasing društva da sad opće uvjete prilagode zakonu. Također, kako ova pravomoćna presuda ujedno predstavlja praksu i konačan pravni stav sudova, ona omogućava svim korisnicima leasinga od kojih je na isti način nezakonito naplaćen iznos, da potraže zaštitu pred sudom i pokrenu postupke radi povrata iznosa.  

Odvjetnik Damjan Krivić iz odvjetničke kuće Gugić&Kovačić, zastupnika Brittona, dobio je još prije tri godine prve sudske sporove protiv dviju leasing kuća.  Tada je već donesena prvostupanjska presuda da korisnici operativnog leasinga ne moraju plaćati rate leasinga ako se tijekom trajanja ugovora dogodila krađa, odnosno totalna šteta na vozilu, a za koju korisnik leasinga nije kriv. Praksa je sada, naime, takva da kod ugovora o operativnom leasingu leasing kuće ostaju vlasnice vozila, u slučaju krađe ili totalne štete osiguranje im daje novac, no korisnik leasinga do isteka ugovora i dalje, kod nekih leasing kuća, mora plaćati preostale rate leasinga, eventualno tek nešto umanjene. 

U Europi drugačije
U drugim zemljama nije tako, pa su nam tako u tvrtki Britton rekli da su im u inozemstvu u istom slučaju ponudili zamjensko vozilo. Neki su već i ranije pokušavali u slučaju krađe ili uništenja vozila raskinuti ugovor s leasing kućama, no obrazloženo im je da je to nemoguće, te da spor na sudu ne bi mogli dobiti.  Međutim, odvjetnici su već tada rekli da potpisani opći uvjeti ne moraju biti zakoniti.

A to se nakon odluke Visokoga trgovačkog suda pokazalo i točnim. Nezakonitim je Visoki trgovački sud proglasio odredbe prema 'kojima se šteta vlasnika vozila (leasing društva) nastala krađom vozila ili totalnom štetom na vozilu uslijed sudara utvrđuje u visini knjigovodstvene vrijednosti ugovora o leasingu (zbroj svih preostalih rata do isteka ugovorenog leasinga), bez obzira na krivnju (odgovornost) korisnika leasinga', te na odredbe kojima se 'obveza naknade takve štete vlasnika vozila (leasing društva) u konačnici prenosi na korisnika leasinga, bez obzira na krivnju (odgovornost) korisnika leasinga'.

Komentirajte prvi

New Report

Close