Od klinika za odvikavanje slavnih do tvrtki za naplatu dugovanja

Autor: Ana Blašković , 05. svibanj 2016. u 07:51
Lepeza Adventovih ulaganja iznimno je široka/FOTOLIA

Od početka rada uložili su 30 milijardi dolara u više od 310 transakcija u 40 zemalja diljem svijeta, a krajem 2015. Advent je pod upravljanjem imao 29 milijardi dolara.

Vijest da je Intesa Sanpaolo prodala svoj biznis procesiranja kartičnih transakcija konzorciju u kojem je i 'buyout' fond Advent International, ponovno je tu private equity kompaniju stavila u interes domaće javnosti.

U Hrvatskoj je Advent International postao poznat 2014. najavom da kupuje posrnulu Hypo grupu u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kupio od austrijske države. Nakon što je snimio stanje i promijenio menadžment, svjestan repova iz prošlosti, Advent se odlučio za kompletan zaokret, ne samo strategije poslovanja već i javne slike banke generalnom promjenom imidža i imena banke koji bi trebali biti predstavljeni u srpnju. 

Na četiri kontinenta
Investicija u Hypo i najnovija u talijanski Setefi i Sanpaolo Card, koje prodaje vlasnik PBZ-a za 1,035 milijardi eura u paketu, bit će 34. ulaganje u Europi i to samo u financijskom sektoru od 1991. godine. Sa sjedištem u Bostonu, Advent International osnovan je 1984. i danas je jedna od najvećih globalnih private equity kompanija. Fokus ulaganja je na pet ključnih sektora: financijama, zdravstvenoj zaštiti, industriji, retail i turizmu, tehnologija, mediji i telekomi. Na njihovim internetskim stranicama stoji da imaju urede na četiri kontinenta, u Sjevernoj Americi, Europi, Južnoj Americi i Aziji.  

Od lansiranja private equity strategije 1989. uložili su 30 milijardi dolara u više od 310 transakcija u 40 zemalja diljem svijeta, a krajem 2015. Advent je pod upravljanjem imao 29 milijardi dolara imovine. U ožujku je uspio je prikupiti 13 milijardi dolara za najnoviji osmi po redu, fond. Bilo je to milijardu više od plana i to za samo šest mjeseci unatoč zabrinutostima koja tresu svjestka tržišta zbog slabog rasta globalne ekonomije, usporavanja kineskog rasta, političke nestabilnosti na nekim od tržišta u nastajanju i sumnjičavosti prema oporavku SAD-a. 

Od parfumerija do klinika
Najnoviji fond fokusirat će se na ključnih pet sektora, a uključivat će buyoute i dokapitalizacije. Petina novca, oko 2,6 milijardi dolara, namijenjena je investicijama izvan Europe i SAD-a,a u top prioritetima među tržištima u nastajanju bit će Latinska Amerika. Samo na Starom kontinentu Advent je realizirao više od 150 ulaganja od početka 1990-ih. Među zvučnijim imenima su lanac njemačkih parfumerija Douglas u koji je fond ušao 2012. te četiri godine prije britanska klinika za liječenje ovisnosti Priory Group, poznatija kao otočki pandan Betty Ford klinike u kojoj su se za 2000 funti tjedno liječili, između ostalog, Kate Moss, Eric Clapton i Sinéad O'Connor.

Široka lepeza
No, lepeza ulaganja iznimno je široka; prije Hypoa, u portfelju fokusiranom na financijski biznis našli su se mađarski operater mreže bankomata mađarski Euronet, tvrtke za upravljanje platnim transakcijama danski Nets, britanski Worldpay i francuski Monext. U Španjolskoj je vlasnik tvrtke za pružanje nekretninskih usluga Tinsa, u Njemačkoj i Španjolskoj tvrtke za naplatu i otkup dugova GFKL i Tinsa -a, u Francuskoj tvrtku za razvoj softvera softvera financijskih institucija i desetke ostalih…

Privatizacija

Reforma zdravstva – prilika?
Kad se realizira kupnja Intesinog kartičarskog biznisa bit će to prvi izravni ulazak Advent Internationala na domaće tržište. Osim u Mađarskoj, Rumunjoj i Bugarskoj, na popisu realiziranih investicija nema Hrvatske, kao niti jedne od zemalja bivše Jugoslavije. Sudeći po investicijama u zdravstvenom sektoru diljem svijeta, i najave iz Banskih dvora o privatizacijama državnih tvrtki, a posebno reformi zdravstva, nije isključeno da bi Advent mogao tu pronaći svoj interes, iako do zaključenja broja nismo dobili službeni komentar. Prvu tvrtku za upravljanje privatnim bolnicama, Independent Care, Advent je kupio 1990. u Velikoj Britaniji, a nakon nje uslijedilo je još 30-ak investicija i to samo u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close