Od 2019. plaćanje karticom otiskom prsta

Rješenja ispunjavanju nove regulatorne zahtjeve/FOTOLIA Rješenja ispunjavanju nove regulatorne zahtjeve/FOTOLIA

Mastercard najavio biometrijska rješenja

Mastercard je u ponedjeljak najavio da će potrošači moći koristiti biometrijska rješenja - poput otisaka prstiju ili prepoznavanja lica - kao način identifikacije pri kupnji i plaćanju karticama te kuće od travnja 2019. godine.

Velika većina potrošača - njih čak 93 posto - bi umjesto lozinki za autentikaciju plaćanja radije koristili biometriju, a prema studiji koju su proveli Mastercard i Sveučilište u Oxfordu, 92 posto bankarskih stručnjaka želi implementirati biometrijska rješenja.

Banke ističu i da su korisnici skloniji završiti kupnju kada koriste biometrijsku autentikaciju. Stopa odustajanja se smanjuje za do 70 posto u usporedbi s drugim metodama kao što je slanje lozinke putem SMS-a.

Pomak prema biometriji dio je novog akcijskog plana kompanije Mastercard za pomoć bankama, trgovcima i partnerima kako bi se spriječile prijevare i poboljšalo iskustvo potrošača u novom digitalnom okruženju. Ujedno ispunjava nove regulatorne zahtjeve vezane uz snažnu autentikaciju korisnika koje propisuje PSD2. Tako su kreirane nove usluge koji koriste suvremene tehnologije, uključujući i umjetnu inteligenciju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!