Očekuju da će klijenti upisati nekoliko milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 27. rujan 2012. u 22:00

Proizvod je kombinacija klasičnog depozita i opcije kupnje na zlato, uz dvogodišnji rok i maksimalan prinos od 24%

Dok otkupljivači zlata u posljednje vrijeme niču kao “gljive poslije kiše”, priliku za zaradu na rastućim cijenama zlata svojim klijentima ponudile su i banke. Nakon Zlatnog portfelja PBZ Investa iz proljeća, Ersteovog Zlatnog depozita prije ljeta, PBZ Invest je ulagačima drugi puta ove godine otvorio mogućnost vezati ulaganje na kretanje vrijednosti tog plemenitog metala putem usluge Zlatni portfelj II. Taj proizvod zamišljen je kao kombinacija klasičnog depozita i opcije kupnje na zlato, uz dvogodišnji rok dospijeća nakon kojeg potencijalan prinos može dosegnuti najviše 24 posto.

Investitorima zainteresiranim za takvo ulaganje od četvrtka pa sve do 10. studenog u poslovnicama PBZ-a omogućeno je ugovaranje usluge Zlatni portfelj II. Najmanji iznos uloga postavljen je na 5000 eura, a maksimalni nije ograničen nego ovisi o financijskoj snazi investitora. Najveći dio prikupljenog novca, oko 92%, PBZ Invest će deponirati u onu banku koja mu ponudi najbolju fiksnu kamatnu stopu na dvije godine. Unatoč rekordno niskoj cijeni novca, s obzirom na nadmetanje i dugi rok oročenjam, u PBZ-u očekuju najmanje 3 posto prinosa. S preostalim iznosom PBZ ide pred inozemne izdavatelje opcija; u užem izboru zasad ih je četvero. Oni će za PBZ Invest po narudžbi kreirati opciju na kupnju za zlato denominiranu u euru i s dospijećem od dvije godine. Iako se cijena zlata na burzama iskazuje u dolaru, a trenutno unca vrijedi 1758 USD, bit će kreirana tzv. quanto opcija koja omogućuje da će rast cijene zlata ostvaren u dolaru jednako vrijediti i obračunata u euru čime se eliminira mogućnost tečajnih gubitaka. Također, opcija omogućava da se najviši prinos unutar jednog tromjesečja može biti tri posto, ali je i gubitak ograničen na toliko. To znači da, ako cijena zlata padne 10 posto, prinos za klijenta ne pada ispod tri posto. Izdavatelj opcije će garantirati tzv. lock-in prinos od 4, 8, 12 i 16 posto. To znači da prijeđe li zbrojeni prinos u više kvartala granicu od primjerice 8%, a onda padne, opcija omogućuje “zaključavanje” dosegnutog prinosa od 8%.

“Za Hrvatsku je takav proizvod zasad relativno nepoznat, ali se u međunarodnim financijama radi zapravo o jednostavnom instrumentu”, rekao je član Uprave PBZ Investa Igor Pavlović, jedan od kreatora Zlatnog portfelja II. Poduvuče li se crta, poruka za potencijalne ulagače je jasna: Ulože li na dvije godine mogu zaraditi najviše 24%. Iako nema pismene obveze PBZ Investa da garantira glavnicu, sigurnost glavnice jamči činjenica da se gotovo 93% novca ulaže u bankovni depozit. Međutim, povuku li novac ranije, klijentima se obračunava tek kamata poput one na tekući račun te im se priznaje prinos po opciji. “Očekujemo da će klijenti upisati nekoliko milijuna eura. S jedne strane imamo relativno nepoznat proizvod, no u prilog mu ide to što zbog krize vlada dobra percepcija ulaganja u zlato”, kaže Pavlović. “Razroči li ulaganje prijevremeno, ulagač može izgubiti i dio glavnice. No pod uvjetom da izdrži ugovorene dvije godine, potencijalan prinos je snažna motivacija za ulaganje, a tada je najlošiji scenarij koji se klijentu može dogoditi da izgubi kamatu, a glavnica ostaje sigurna”, zaključuje Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close