Očekuje se pad proizvodnje drugi mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2018. u 09:21
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Unatoč padu u travnju i studenom, procjenjuje se da je u cijeloj prošloj godini industrijska proizvodnja porasla više od 2 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu prošle godine, a većina makroekonomista očekuje njezin pad drugi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja pala za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije.

Njihove procjene kreću se od rasta za 1,2 posto, do pada za 4 posto.

Padne li u prosincu, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja slabi, s obzirom da je u studenome skliznula za 1,6 posto na godišnjoj razini.

Pad proizvodnje u prosincu očekuje se zbog visoke baze godinu dana prije. Naime, u prosincu 2016. industrijska je proizvodnja skočila za 14,9 posto, što je bio njezin najveći skok od 2001. godine, od kada DZS vodi kalendarski prilagođene podatke.

No, moguć je i njezin rast jer, kako kaže jedan od makroekonomista u anketi Hine, "pad u prijašnjem mjesecu rezultat je specifičnih problema pojedinih industrijskih grana".

U 2017. godini u dva je mjeseca zabilježen pad proizvodnje na godišnjoj razini. Prvi put u travnju, za 0,4 posto, zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru, a to je bio prvi pad proizvodnje nakon više od dvije godine neprestanog rasta.

Unatoč padu u travnju i studenom, procjenjuje se da je u cijeloj prošloj godini industrijska proizvodnja porasla više od 2 posto.

U prvih 11 lanjskih mjeseci proizvodnja je porasla za 2,3 posto u odnosu na godinu prije, pa će prošla godina biti četvrta zaredom kako proizvodnja raste.

No, tempo rasta se usporava, s obzirom da je u 2016. godini industrijska proizvodnja porasla za 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close