Očekuje se daljnji pad brodskih vozarina

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2009. u 22:00

BDI Indeks nedavno dosegnuo rekordnu razinu

Iako je prošlog tjedna Baltic Dry Index (BDI), indeks razine brodskih vozarina, dosegnuo svoju najvišu razinu ove godine, analitičari smatraju da takva situacija nije održiva.

BDI je u jednom trenutku dosegnuo 4,291 bod, što predstavlja nevjerojatni ovogodišnji rast od 454 posto ili 93,8 posto u posljednjih mjesec dana. Razlozi za porast vozarina od početka godine su povećana potražnja željene rude iz Kine, a ujedno i velike gužve u lukama. Kineske vlasti su prošle godine objavile poticanje svojega gospodarstva kroz ulaganja od 585 milijardi dolara u razne infrastrukturne projekte, što je uzrokovalo povećanje potražnje željeznih proizvoda. Kako kineske željezare ne mogu pribaviti dovoljne količine željezne rude na domaćem tržištu, prisiljene su kupovati sve veće količine u Australiji i Brazilu. Luke u Kini, Australiji i Brazilu postale su uske grla zbog ukrcavanja i iskrcavanja tereta tako da sve veći broj brodova čeka u lukama, smanjujući slobodni kapacitet na tržištu, a ujedno povećavajući vozarine. No procjenjuje se da takva situacija neće dugo potrajati, što se održava u padu BDI-a indeksa posljednjih nekoliko dana. Očekuje se da će u kratkom razdoblju kineske željezare usporiti svoje narudžbe željezne rude, što će dovesti do pada vozarina. Sličan trend bilježe brodarske dionice na Zagrebačkoj burzi. Dionica Atlantske plovidba dosegnula je najveću cijenu ove godine od 1364 kune prošlog tjedna, što je predstavljalo rast od čak 93 posto u odnosu na početak godine. Međutim, kako pada BDI, tako pada i vrijednost Atlantske; cijena dionice u srijedu je krajem trgovanja iznosila 1124,99 kuna. Isto tako treba napomenuti da su članovi Uprave Atlantske plovidbe u posljednjih mjesec dana prodali više od 15.300 dionica. Trend s ostalim brodarima, Jadroplovom, Tankerskom i Uljanikom, sličan je – znatni rast cijene dionice od početka godine te istovremeni popriličan pad u posljednjih nekoliko dana.

Tomislav Žic, www.ilirika.hr

Dionice Atlantske plovidbe, Jadroplova i Tankerske plovidbe nalaze se u sastavu portfelja kojima upravlja Ilirika i u vlastitu portfelju društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close