Obvezno plaćanje propisanih davanja

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2010. u 22:00

Razlikujemo obveze za koje je potrebno sastaviti godišnji obračun od obveza čije se uplate smatraju konačnom obvezom

Poslovni subjekti koji obavljaju gospodarsku djelatnost u Republici Hrvatskoj obveznici su plaćanja pojedinih zakonom određenih članarina, doprinosa i naknada. Pri tome razlikujemo obveze za koje je temeljem završnog računa potrebno na propisanim obrascima sastaviti godišnji obračun i poslati ga Poreznoj upravi prilikom predaje završnog računa (članarina turističkoj zajednici, indirektna spomenička renta, naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma i doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori) od obveza čije se uplate smatraju konačnom obvezom (članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori, doprinos Hrvatskoj gospodarskoj komori i naknada za eksploataciju i istraživanje mineralnih sirovina) i za koje ne postoji obveza sastavljanja godišnjeg obračuna jer se plaćaju na poznatu osnovicu.

Godišnji obračuni
Na temelju godišnjih obračuna koje sastavljaju pravne osobe i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost utvrđuju se predujmovi koje su oni obvezni uplaćivati tijekom iduće godine. Tako su tijekom 2009. obveznici plaćali predujmove utvrđene godišnjim obračunima za 2008., dok će se stvarna obveza za 2009. utvrditi konačnim godišnjim obračunima.U slučaju da se godišnjim obračunom utvrdi da su se tijekom 2009. te obveze plaćale u manjim svotama od onih koje proizlaze iz godišnjeg obračuna, stvara se obveza za namirenje razlike, a ako je predujmovima uplaćeno više, stvara se potraživanje za povrat ili se uračunava u obvezu za predujmove u 2010. Članarina turističkim zajednicama plaća se temeljem Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te na temelju Pravilnika o obliku i sadržaju obrasca za prijavu podataka o osnovici za obračun članarine turističkoj zajednici. Obveznici plaćanja članarine turističkim zajednicama su pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti označene novim šiframa djelatnosti prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji 2007. Osnovica za obračun i plaćanje turističke članarine jest ukupan prihod (za pravne osobe), odnosno primitak umanjen za naplaćeni PDV (za fizičke osobe) ostvaren obavljanjem djelatnosti za koje je propisana obveza plaćanja turističke članarine po propisanim stopama za pojedinu djelatnost. Ova se osnovica umanjuje za onaj dio ukupnog prihoda koji je ostvaren u poslovnim jedinicama koje imaju sjedište izvan turističkog mjesta u kojem je sjedište pravne i fizičke osobe. Visina članarine ovisi o turističkom razredu (A, B, C ili D) u koji je razvrstano mjesto u kojem obveznik obavlja djelatnost, o skupini djelatnosti u koju je razvrstana djelatnost kojom se obveznik bavi te zakonom utvrđenoj stopi na ukupan prihod.

Očuvanje kulturnih dobara
Podatke o obračunu članarine obveznici su dužni na Obrascu TZ dostaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave, i to pravne osobe prema svom sjedištu zajedno sa prijavom poreza na dobit najkasnije do 30. travnja 2010., a fizičke osobe prema prebivalištu zajedno s prijavom poreza na dohodak najkasnije do 28.veljače 2010. Predujmovi članarine se plaćaju mjesečno. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u mjestima gdje nema Turističke zajednice ne plaćaju turističku članarinu. Plaćanje spomeničke rente kao načina financiranja očuvanja kulturnih dobara određenim je pravnim i fizičkim osobama propisano temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Fizičke i pravne osobe postaju obveznici obračuna i plaćanja ove naknade temeljem dvije osnove: ukoliko obavljaju djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne jezgre i ukoliko im je šifra djelatnosti (koju obavljaju prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti) navedena u čl. 114.a Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, tj. ukoliko obavljaju djelatnost za koju je propisano plaćanje spomeničke rente na prihod od te djelatnosti. Važno je pri tome naglasiti da se obveze plaćanja spomeničke rente na ove dvije osnove međusobno ne isključuju. Direktna spomenička renta je ona koja se temelji na činjenici da pravna ili fizička osoba obavlja svoju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne jezgre. Takvi poslovni subjekti dužni su do 31.3. tekuće godine za koju su obvezni platiti spomeničku rentu podnijeti podatke o korisnoj površini poslovnog prostora u nepokretnom kulturnom dobru u kojem obavljaju djelatnost nadležnom upravnom tijelu lokalne i područne (regionalne) samouprave u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva. Prema rješenju tog upravnog tijela obveznik je dužan podmiriti ovu obvezu u roku od 15 dana od dostave rješenja.

Indirektna spomenička renta

Fizičke i pravne osobe
Indirektna spomenička renta je ona renta čiji su obveznici pravne i fizičke osobe, tuzemne i inozemne, koje obavljaju propisanu djelatnost. Osnovica za obračun ove rente je ukupni prihod/primitak prethodne godine ostvaren obavljanjem djelatnosti određenih čl.114.a Zakona označenih šiframa djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti. Stopa indirektne spomeničke rente je 0,05 posto.

Predujmovi
Izvješće o konačnom obračunu indirektne spomeničke rente predaje se Poreznoj upravi na obrascu SR i to pravne osobe do 30. travnja, a fizičke osobe do 28. veljače. Predujmove indirektne spomeničke rente obveznici uplaćuju mjesečno, u roku za plaćanje predujma poreza na dobit, odnosno poreza na dohodak.

Komentirajte prvi

New Report

Close