Obveznički fondovi prolaze pravu renesansu

Autor: Tomislav Pili , 24. lipanj 2016. u 08:04
U samo godinu dana obveznički su fondovi svoju imovinu uvećali za polovicu/FOTOLIA

Niske kamatne stope na štednju prelile su dio novca u tu vrstu fondova, a na ruku im ide i rast cijena obveznica.

Domaći obveznički fondovi ove godine proživljavaju pravu renesansu jer niske kamatne stope dio štediša motivira na ulaganje u tu vrstu fondova.

Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), krajem svibnja neto imovina obvezničkih fondova iznosila je 2,05 milijardi kuna, gotovo 43 posto više nego samo godinu ranije. O trenutnoj popularnosti obvezničkih fondova dovoljno govori i podatak da je pretkrizne 2007. njihova imovina vrijedila 674 milijuna kuna.

 

2,1mlrd.

kuna vrijedila je u svibnju imovina obvezničkih fondova

Trend s razvijenih tržišta
U Erste Asset Managementu (EAM) koji upravlja najvećim obvezničkim fondom u zemlji smatraju kako Hrvatska samo slijedi trend koji je na razvijenim tržištima prisutan već dulje vrijeme. "Pad kamatnih stopa na depozite i na instrumente novčanog tržišta dovodi do prelijevanja u druge klase imovine. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti te će imovina obvezničkih fondova nastaviti rasti", poručuju iz tog društva. Gledano po prinosima, samo je jedan obveznički fond ove godine svojim ulagačima donio gubitak, pokazuju podaci specijaliziranog portala Hrportfolio. Vodeći je Erste Adriatic Bond sa 3,2 posto prinosa. Iza njega je skupina od pet fondova koji su ostvarili prinos između dva i tri posto.

 

42,9posto

porasla je imovina na godišnjoj razini

To su HPB Obveznički, Capital One, ZB Bond, Hi-conservative i PBZ Bond. Ispod dva posto ostvarili su Raiffeisenovi fondovi Bond i Classic te PBZ Short term bond. Za sada je jedini u blagom minusu PBZ Dollar Bond fond. Skok imovine primjetan je i kod vodećeg fonda, Erste Adriatic Bonda, kojem se imovina u godinu uvećala preko 62 posto na 850 milijuna kuna. U EAM-u ističu kako se pozitivni prinosi obvezničkih fondova mogu objasniti s dva razloga. "Jedan od njih je ekspanzivna monetarna politika Europske središnje banke koja i dalje drži kamatne stope na povijesno niskim razinama. Takva politika odgovara obvezničkim fondovima, pogotovo onima koji ulažu u obveznice s višim prinosom", tumače iz EAM-a.

 

62,5posto

skočila je imovina vodećeg fonda Erste Adriatic Bond

Lokalne specifičnosti
Drugi razlog je vezan za lokalne specifičnosti. "Krajem prošle godine hrvatske su obveznice imale viši prinos u odnosu na druge obveznice sličnih zemalja. Smatramo kako su zbog višeg prinosa hrvatske državne obveznice prilično atraktivne, a isto je mišljenje dobilo naknadnu potvrdu. Prolaskom izbora, formiranjem vlade te najavom reformi, prinosi hrvatskih državnih obveznica su počeli opadati, što je dovelo do rasta cijene hrvatskih državnih obveznica", poručuju iz EAM-a. No, smatraju da priča tu ne završava jer su hrvatske državne obveznice i dalje atraktivno ulaganje zbog pozitivnih kretanja u gospodarstvu, što bi trebalo dovesti do daljnjeg rasta cijene.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close