Obnova nebodera isplatit će se tek za osam godina

Autor: Ivan Pandžić , 07. lipanj 2006. u 06:30

Parkirališna bi mjesta, neslužbeno doznajemo, trebala biti osigurana na Langovu trgu

Do kraja godine u Zagrebu bi trebala završiti obnova nebodera na samom Trgu bana Jelačića što će donijeti novih 4800 četvornih metara poslovnog prostora za najam. Neboder na glavnom trgu jedini je objekt takve vrste u samom središtu. Unatoč tome što se trend gradnje poslovnih tornjeva seli iz središta investitori su uvjereni kako će projekt biti isplativ. Mjesečna cijena najma neće biti veća nego na udaljenijim lokacijama.

Problem parkiranja
“Interes za najam po cijeni od 17 eura za niže katove i 19 eura za više katove iznimno je velik. Posebno je interesantan financijskim institucijama, odvjetničkim uredima, agencijama za nekretnine i konzalting tvrtkama”, kaže Marina Plachtinski-Taylor iz tvrtke Zagrebački neboder, osnovane upravo za koordinaciju obnove.Jedan od većih problema je i što se do nebodera ne može doći automobilom i nema svoja parkirališta, ali su u tijeku pregovori sa Zagrebparkingom za osiguranje parkirališta. Neslužbeno se doznaje da bi trebali zakupiti određeni broj mjesta u petstotinjak metara udaljenoj garaži Langić na Langovu trgu. Investitor obnove je Petar Frankopan koji je neboder kupio prije pet godina od Ferimporta u stečaju, a planirano ulaganje u obnovu je čak osam milijuna eura. U Zagrebačkom neboderu nisu mogli dati odgovor kada planiraju povrat investicije, ali samo od najma povrat bi se mogao dobiti tek za osam godina. Neboder inače ima 16 katova, a na svakom 300 četvornih metara poslovnog prostora. U slučaju da svaki kvadrat bude popunjen po prosječnoj cijeni od 18 eura Frankopan bi mjesečno od najma dobivao oko 86,5 tisuća eura. Na godišnjoj bi se razini prililo nešto više od milijun eura. Naravno pod pretpostavkom da se zbog tekućih troškova neće moći zadržati sav iznos najma, samo za pokrivanje obnove jednog od simbola Zagreba trebat će i desetak godina. Poslovni prostori se ne planiraju prodavati, nego će služiti isključivo za zakup.

Pregovori zbog fasade
Nakon obnove neboder će promijeniti i vanjski i unutarnji izgled, pa će čak biti premješten i glavni ulaz, izgradit će se recepcija u predvorju, ugradit će se tri nova lifta, novo stubište, a uredi bi prema najavama trebali biti moderni i komforni. Najveći problem je fasada jer neboder izgrađen 1959. godine ima status zaštićenoga kulturnog dobra, pa je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture inzistirao da fasada bude s originalnim aluminijskim prstenovima. Investitor želi moderniji izgled, a pregovori o konačnom izgledu još se vode što će biti odlučujući faktor za završetak obnove.

Cijene stabilne i uz veliku ponudu
U Zagrebu će ove godine inače na tržište biti plasirano rekordnih 200.000 četvornih metara poslovnih i uredskih prostora. Neki tornjevi poput Eurotowera već su gotovi, a ostatak se najavlje do kraja godine. Inflacija poslovne gradnja srušila je cijenu najma s prosječnih 20-ak eura na 17 -18 eura, ali stručnjaci ne očekuju daljnji pad cijena pod pretpostavkom da su novi poslovni prostori moderni i vlasnički čisti. Očekuje se tek napuštanje adaptiranih ureda u stambenim zgradama (prvenstveno središte Zagreba) i njihovo ponovno vraćanje stambenoj funkciji. Lokacije na kojima najviše niču poslovni tornjevi nalaze se uz Radničku i Vukovarsku. U tom su krugu najveći poput Zagrebtowera koji ima 26.000 četvornih metara, Almeira sa 45.000, Centarprojekt s 50.000 kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close