Obilna opskrba pritisnula cijene nafte na najnižu razinu u devet mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. kolovoz 2014. u 16:08
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Cijene barela nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima na najnižu razinu u devet mjeseci, ispod 104 dolara, budući da je stabilna opskrba raspršila strah od mogućeg poremećaja u opskrbi iz Iraka i Libije.

Cijene barela nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima na najnižu razinu u devet mjeseci, ispod 104 dolara, budući da je stabilna opskrba raspršila strah od mogućeg poremećaja u opskrbi iz Iraka i Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte kliznula 69 centi u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, na 103,99 dolara. Nakratko se spusila i na samo 103,65 dolara, najnižu razinu od studenoga 2013. Gotovo je isti pad u odnosu na jučerašnje zatvaranje zabilježila i cijena barela na američkom tržištu, kliznuvši na 97,4 dolara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) istaknula je u danas objavljenom redovnom mjesečnom izvješću da je unatoč iznimno rizičnom stanju u više ključnih zemalja-proizvođača opskrba obilna a Atlantski bazen navodno se čak suočava i sa zasićenjem.

"Što se tiče fizičke strane (opskrbe), posebno na londonskom tržištu, zalihe su u Atlantskom bazu trnutno prilično visoke i to sprečava rast cijena", tumači Ankit Pahuja iz investicijske banke ANZ.

Naftna tržišta pritom ne reagiraju na sukobe poput onih u Iraku, budući da opskrba iz takvih područja i dalje nije prekinuta, tumači Pahuja.

Irak potresaju sukobi s militantima Islamske države a jučer se zemlja našla i na rubu političke krize u postupku imenovanja novog premijera. U kontekstu suprotstavljenih izvješća iračkih medija o odluci suda koji je blok osvojio najviše mjesta u parlamentu aktualni premijer Nuri al-Maliki odbio je napustiti svoj položaj.

Unatoč sukobima na sjeveru zemlje i političkoj krizi, irački izvoz, koncentriran uglavnom na južni dio zemlje, zadržao se u srpnju blizu rekordne razine od oko 2,5 milijuna barela dnevno.

Libijska opskrba također se zadržala na oko 450 tisuća barela dnevno, unatoč sukobima suparničkih naoružanih frakcija u Tripoliju i Bengaziju, priopćio je jučer glasnogovornik nacionalne naftne kompanije.

Tržišta nafte sada će pozorno pratiti objavu tjednih izvješća Američkog instituta za naftu (API) i američke vlade o stanju naftnih zaliha, koji će biti objavljeni danas odnosno sutra. Očekuje se da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlome tjednu za 2,2 milijuna barela, pokazalo je jučer objavljeno preliminarno Reutersovo istraživanje.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njezine nafte u ponedjeljak iznosila 102,29 dolara, što znači da je pala 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close