‘Novi Buffett’ dolazi iz odjela osiguranja

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2015. u 22:00
Ajit Jain već godinama slovi kao čovjek od Buffettova povjerenja

Iako Warren Buffett nije imenovao nasljednika, mnogi na čelu vide Ajita Jaina, šefa osiguravateljnog biznisa Berkshire Hathawaya.

Ovogodišnje pismo dioničarima glavnog izvršnog direktora Warrena Buffetta opet je potaklo špekulacije o njegovom nasljedniku na čelnoj poziciji kompanije Berkshire Hathaway.

Buffett, ugledni ulagač i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, poručio je kako vjeruje da unutar kompanije postoji prava osoba koja će ga zamijeniti na mjestu izvršnog direktora, ali i upozorio da ubuduće ne treba očekivati snažan rast tvrtke kakav je bio do sada. Iako svog pomazanika nije imenovao, mnogi analitičari iščitavaju da je već 84-godišnji Buffett mislio na Ajita Jaina koji je već 30 godina na čelu osiguravateljskog biznisa Berkshire Hathawaya. Drugi čovjek kompanije trebao bi biti Greg Abel, direktor Berkshire Hathaway Energya.

Ta se dva imena već neko vrijeme spominju kao novi kormilari kompanije. Buffett će u svibnju proslaviti 50. godišnjicu na čelu Berkshire Hathawaya, konglomerata koji u svom vlasništvu ima više od 80 kompanija, a još oko 117 milijardi dolara investicija u poznatim tvrtkama, kao što su Coca-Cola, Wells Fargo i American Express. U tih pola stoljeća Buffett je od male tekstilne kompanije u problemima stvorio konglomerat vrijedan 363 milijarde dolara. Vrijednost kompanije povećana je u tih 50 godina za 751.000 puta. 

Rijedak Buffettov promašaj

Ulaganje u Tesco usporedio sa žoharima

Iako slovi za investitora koji rijetko griješi, Warren Buffett lani je izgubio velik novac na ulaganju u britanski lanac supermarketa Tesco. Konkretno, radi se o 444 milijuna dolara. Iako taj novac čini tek 0,2 posto vrijednosti Buffettove kompanije Berkshire Hathaway, čini se da ga taj gubitak još uvijek boli, što je i priznao u pismu dioničarima ocijenivši probleme u Tescu sa – žoharima. "U svijetu biznisa loše se vijesti često pojavljuju serijski: nađete žohare u kuhinji; kako dani prolaze, srećete i njihove rođake", napisao je Buffett. "Žohari" su u ovom kontekstu vjerojatno krivotvorena financijska izvješća Tesca što je izazvalo golem skandal i srušilo cijenu dionice. Buffett je držao pet posto Tesca, a nedavno je rasprodao cjelokupan udjel.

Komentirajte prvi

New Report

Close