Ovo su najpopularniji fondovi na domaćem tržištu kapitala

Autor: Tin Bašić , 30. studeni 2012. u 19:16
5,5 posto rasla je imovina investicijskih fondova u deset mjeseci

Novčani fondovi najpopularniji su fondovi na domaćem tržištu kapitala.

Novčani fondovi najpopularniji su fondovi na domaćem tržišti kapitala, i to već nekoliko godina, što egzaktno pokazuje koliko je žestoka financijska kriza. Naime, averzija prema riziku toliko je visoka da su ulagači orijentirani u one vidove imovine koji će im očuvati vrijednost novca.

Glavni kriteriji s kojim se investitori danas vode jest očuvati vrijednost novca, da rast bude takav da "pokrije" inflaciju, a sve veće od toga smatra se uspjehom.I zato su novčani fondovi aktraktivni. Povrat koji ulagačima nude bolji je od onoga što mogu dobiti u banci ako im je novac položen na računu i skuplja a vista kamatu. Doduše, kamatna stopa na oročenje viša je od prinosa novčanih fondova, no kod oročenja ulagač mora na određeno razdoblje, držati novac u banci i ne povlačiti ga, dok je udjel u novčanom fondu gotovo ekvivalent gotovini. Znači, dostupan je odmah, a kamata ostaje. Na razini industrije, imovina svih novčanih fondova u prvih deset mjeseci ove godine porasla je 1,44 milijarde kuna. Ukupno, posljednjeg dana listopada ta imovina iznosila je 8,6 milijardi kuna. Od dvadeset aktivnih novčanih fondova, njih sedam imalo je rast imovine viši od 100 milijuna kuna, od čega su dva rasla više od 200 milijuna. Najveći rat imovine u spomenutom razdoblju imao je PBZ novčani fond. Imovina pod upravljanjem na kraju listipada iznosila je 1,18 milijardi kuna, što je 238,5 milijuna više u odnosu na početak godine. To je 2,7 puta bolji rezultat nego u isto vrijeme prošle godine kada je imovina tog fonda porasla 86,31 milijun kuna. Na kraju listopada 2012., imovina PBZ novčanog fonda iznosila je 1,18 milijardi kuna i za četvrtinu je viša nego početkom godine.

Najveća imovina
No najveću imovinu u portfelju ima novčani fond ZB Investa – ZB plus. Tako je krajem prošloga mjeseca taj fond upravljao sa 2,71 milijardom kuna, što je 9,4 posto više nego na početku godine. U apsolutnom iznosu neto imovina tog fonda skočila je 234,53 milijuna kuna, što je drugi najbolji rezultat u fondovskoj industriji. Odlučan rezultat imao je i OTP novčani fond kojem je imovina skočila 171,4 milijuna kuna na 387,5 milijuna, što je desetomjesečni rast od 79,3 posto. Slijedi Raiffeisen Cash sa rastom od 161,6 milijuna kuna na 1,01 milijardu. HPB novčani porastao je 160,1 milijun kuna, Erste Money za 152,7 milijuna, a Auctor Cash za 100,4 milijuna. Obveznički fondovi, također konzervativno usmjereni ulagači, u ovoj su godini zabilježili pad od 207,1 milijun kuna. Glavni razlog ovako lošeg rezultata je pad imovine Erste Bond fonda koja se u deset mjeseci smanjila 204,6 milijuna kuna. Ipak, obveznički fondovi nisu toliko atraktivni koliko novčani fondovi. Ukupna imovina devet obvezničkih fondova na kraju prošloga mjeseca iznosila je 607,3 milijuna kuna. Najveći pozitivni pomak od početka godine imao je ZB Bond kojemu je imovina porasla 25 posto, odnosno 33 milijuna kuna. Na kraju listopada taj je fond upravljao sa 162,9 milijuna kuna.

Optimizam
Inače, imovina domaćih investicijskih fondova u ovoj je godini porasla za 665 milijuna kuna. Prema najnovijim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, ukupna neto imovina svih investicijskih fondova na kraju listopada iznosila je 12,59 milijardi kuna. Početkom godine, ta imovina iznosila je 11,92 milijarde kuna, što znači da je imovina u deset mjeseci porasla 5,5 posto. Da je riječ o koliko-toliko optimističnom kretanju u fondovnskoj industriji pokazuje usporedba sa prošlom godinom. Tada je neto imovina investicijskih fondova zabilježila pad od 618 milijuna kuna. Ipak, krajem prošlogodišnjeg listopada neto imovina bila je 462 milijuna kuna veća nego ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close