Novčani fondovi i dalje najbolji na tržištu

Autor: Tin Bašić , 28. studeni 2013. u 22:00
Domaći fondovi i dalje glavninu kapitala drže u vrijednosnim papirima i depozitima/FOTOLIA

‘Najzaslužnjiji’ za veliku korekciju imovine su PBZ Novčani i Erste Money iz kojih su investitori povukli ukupno 313,61 milijun kuna.

Imovina investicijskih fondova prošloga se mjeseca smanjila za 455,86 milijuna kuna. Tako je prvi puta nakon srpnja ove godine imovina fondova zabilježila pad.

 

507milijuna

kuna imovine u listopadu je izgubilo osam novčanih fondova

"Najzaslužnjiji" za ovako veliku korekciju imovine, koja je ujedno i najveća od srpnja kada su investitori povukli 2,52 milijarde kuna jer je Ministarstvo financija izavalo novu obveznicu za koju su čuvali novac u fondovima, dva su novčana fonda. Riječ je o PBZ Novčanom i Erste Money iz kojih su investitori povukli ukupno 313,61 milijun kuna. Iz fonda PBZ Investa ulagači su povukli 202,34 milijuna kuna zbog čega mu je imovina pod upravljanjem pala na 1,2 milijarde kuna. Erste Money, kojemu je imovina više manje u konstantnom rastu od listopada prošle godine, pad je bio jedino u srpnju kao i ostalima, prošloga je mjeseca "izgubio" 111,26 milijuna kuna. Na kraju mjeseca taj je fond upravljao sa 1,5 milijardi kuna.

Od deset fondova s najvećom korekcijom imovine u listopadu, osam su novčani fondovi. Pored PBZ-ovog i Ersteovog fonda, snažan pad imao je i Raiffeisen Cash. Prošloga mjeseca upravljao je sa 81,57 milijuna kuna manje nego mjesec prije. Na kraju mjeseca neto imovina mu je bila 725,84 milijuna. Nočvani fond VB Investa u i to je vrijeme izgubio 58,37 milijuna kuna imovine. Ukupno je osam novčanih fondova prošloga mjeseca izgubilo 507,75 milijuna kuna. Od ukupno 93 aktivna fonda, njih 47 imalo je pad imovine. No nisu svi novčani fondovi u listopadui imali pad imovine. Naime, prema podacima Hanfe, dio novčanih fondova imao je ujedno i najveći rast. Od deset fondova s najboljim prošlomjesečnim rezultatom, šest su novčani. Na prvome mjestu po rastu nalazi se HPB Novčani kojemu je imovina porasla za 28,48 milijuna kuna. Tako je na kraju listopada taj fond upravljao sa 378,52 milijuna kuna.

 

13fondova

ostvarilo je u listopadu rast imovine u iznosu od milijun i više kuna

To je ujedno i jedini fond kojemu je imovina rasla više od 20 milijuna. Na drugom je mjestu dionički fond ZB Trend s rastom imovine od 18,636 milijuna kuna. Na kraju mjeseca upravljao je sa 95,84 milijuna. Zatim slijede tri novčana fonda – Auctor Cash. Raiffeisen EuroCash i Erste Euro-Money. Tim trima fondovima imovina je prošloga mjeseca porasla ukupno 40,08 milijuna kuna. Aucotorovm fondu porasla je za 18,21 milijun kuna, Raiffeisenovom za 13,97 milijuna, a Ersteovom fondu za 7,88 milijuna kuna. Samo spomenuta četiri investicijska fonda imala su rast imovine viši od 10 milijuna kuna, a ukupno je milijunski rast imalo 13 fondova od njih ukupno 46 s pozitivnim rezultatom.

Struktura imovine

Većina u dionicama i depozitu

Domaći fondovi i dalje glavninu kapitala drže u vrijednosnim papirima i depozitima (95,06%) dok manji dio drže u novcu, stoji u posljednjem mjesečnom izvještaju portala iCapital.hr. Od vrijednosnih papira i depozita najviše su zastupljeni oni domaći (81,72% što je blagi porast u odnosu na rujan) dok ostatak od 13,34% čine inozemni. U strukturi ulaganja dioničkih fondova nije došlo do značajnijih promjena, na kraju listopada, 30,46 posto imovine imali su uloženo u domaće a 60,68 posto u inozemne vrijednosnice i depozite. Mješoviti fondovi su zabilježili blago povećanje ulaganja i u domaće vrijednosne papire.

Komentari (1)
Pogledajte sve

što ste htjeli reči u naslovu ???
u čemu su to najbolji na tržištu [emo_vrtimise][emo_vrtimise]

New Report

Close