Nova šefica SEC-a bit će Mary Schapiro

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2008. u 22:00

Izvori smatraju da će biti objavljene promjene na čelu i drugih institucija

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama najvjerojatnije će predložiti Mary Schapiro za novu šeficu američkog financijskog regulatornog tijela SEC (Securities and Exchange Commission).

Prema izvorima Demokratske stranke, Obama će taj prijedlog objaviti u Chicagu. Isti izvori smatraju da će također u Chicagu biti objavljena još jedna promjena na čelu drugog regulatornog tijela, Commodity Futures Trading Commissiona (CFTC). Na čelo CFTC-a, koje ima jurisdikciju nad trgovinom vrijednosnim papirima vrijednom 5 bilijuna dolara, bit će vjerojatno imenovan Gary Gansler, bivši podtajnik u ministarstvu financija u vrijeme Clintonova mandata. Obamine prijedloge za imenovanje mora potvrditi Kongres. Mary Schapiro veći je dio svoje karijere provela u financijskom sektoru, pa se smatra da bi svojim iskustvom i stručnošću na čelu SEC-a mogla ublažiti žestoke kritike koje se posljednjih mjeseci upućuju na račun tog regulatornog tijela. Stručnjaci stoga pozdravljaju Obamin prijedlog, a bivši visoki dužnosnik SEC-a William McLucas izjavio je kako je Obama izabrao “najbolju kombinaciju talenta i iskustva”.

Schapiro je izvršna direktorica Regulatorne uprave financijske industrije (FIRA), a povjerenica SEC-a bila je šest godina nakon čega je 1994. godine u vrijeme Clintonove administracije postala šefica CFTC-a. SEC, osnovan nakon burzovnog sloma 1929. upravo kako bi spriječio slične događaje, proživljava najteže trenutke u svojoj povijesti. Domaća i inozemna javnost optužuje ga kao izravnog krivca koji nije reagirao na vrijeme i tako ublažio krizu u Americi.

Komentirajte prvi

New Report

Close