Nova alternativa domaćim ulagačima – Ilirika Gold

Autor: Tin Bašić , 12. srpanj 2010. u 22:00

Prema podacima o kretanju cijene udjela sličnog fonda u Sloveniji, godišnji prinos mogao bi iznositi više od 20 posto, što je vrlo veliki mamac za investitore

Domaćim ulagačima će od jeseni biti ponuđena nova alternativa – fond koji ulaže u zlato. Ilirika Investments već je regulatoru predao dokumentaciju i u tijeku je registracija novoga fonda, Ilirika Gold.

Koliko bi takva vrsta ulaganja mogla biti odlična alternativa ostalim financijskim instrumentima, pokazuje prinos tih fondova izvan Hrvatske. “Prinosi takvih fondova ove su godine iznosili između 20 i 30 posto, a prošle godine između 30 i 40 posto. Prije četiri godine napravili smo takav fond u Sloveniji koji je u krizi jedini dosegnuo svoje maksimume”, rekao je na predstavljanju fonda Igor Erker, fond menadžer iz Ilirike. Ističe kako će fokus tog fonda biti na burzovno utrživim fondovima (ETF) zlata i dionicama rudnika toga plemenitog metala. “Fond će najviše 30 posto imovine imati u ETF-ovima, a 70 posto u dionicama rudnika jer one koreliraju s cijenom zlata”, kaže Erker. Dodatni razlog ulaganja u Gold fond, kaže on, sve je manja vrijednost novca jer u posljednjih deset godina sa sve većom količinom novca kupujemo istu količinu robe. Erker upozorava kako i investiranje u obveznice ima sve manje važnosti kao manje rizičnog instrumenta. “U idućih pet do deset godina obveznice postaju najveći balon. Općenito, kamate su toliko niske, a cijena obveznica više nema potencijala rasta. Iako je zlato nešto volatilnije od obveznica, u tom razdoblju manje je rizično”, drži Erker. Ivan Ivin, predsjednik Uprave Ilirike Investmentsa, kazao je prilikom predstavljanja Gold fonda kako su u Bosni i Hercegovini dobili licenciju za rad fonda Ilirika Emerging Europe Islamic, čija se strategija temelji na načelima šerijata. “Postigli smo dogovor s katarskim šeicima i osnovali fond koji neće ulagati u dionice kompanija čije djelatnosti su vezane za igre na sreću, alkohol, duhan, oružje i slično”, kaže Ivin. Međutim, hrvatski ulagači neće moći ulagati u taj fond dok god ne dobije Hanfinu dozvolu, a kako kažu, još nisu tražili dozvolu.

Imovina

U najvećem više od 100 mil.
Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ilirika Investments je krajem svibnja upravljao sa 170 milijuna kuna u četiri otvorena fonda od koja su tri dionička i jedan mješoviti. Najveći fond im je Ilirika jugoistočna Europa, s nešto više od 100 milijuna kuna imovine. U “najmlađem” fondu, Ilirika BRIC koji ulaže u tržišta Brazila, Rusije, Indije i Kine, do kraja svibnja se skupilo oko 15 milijuna kuna. Najmanji fond, Ilirika Azijski Tigar, pod upravljanjem je imao tek nešto više od pet milijuna kuna, no bio je i jedini koji je tijekom svibnja zabilježio rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close