Norvežani spremni prodati ruske dionice

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2014. u 10:07
Šef Naftnog fonda Yngve Slyngstad/REUTERS

Jačanje sankcija prema Rusiji dovest će do prilagodbe portfelja Naftnog fonda.

Norveška vlada ozbiljno razmišlja o prodaji ruskih dionica koje drži tamošnji Naftni fond, najveći državni investicijski fond na svijetu s imovinom od 890 milijardi dolara.

Iako nije članica Europske unije, u slučaju uvođenja opsežnijih europskih sankcija prema Rusiji nakon obaranja malezijskog putničkog zrakoplova, vlada u Oslu spremna je prilagoditi dio portfelja u ruskoj imovini, ističe tamošnje ministarstvo financija. "Ako investicije naftnog fonda budu zahvaćene ekonomskim sankcijama protiv Rusije koje će Norveška poduprijeti, fond će morati učiniti nužne prilagodbe novoj situaciji", izjavio je za Reuters glasnogovornik ministarstva Runar Malkenes.Fond u Rusiji drži "značajne udjele", kako je u travnju kazao njegov šef Yngve Slyngstad.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća, krajem prošle godine Naftni fond držao je 3,6 milijardi dolara vrijedne ruske dionice te još četiri milijarde dolara u korporativnim i državnim obveznicama. Od 65 ulaganja u Rusiji, pojedinačno najveće je u VTB banku gdje Norvežani drže 4,6 posto udjela, a posjeduju i 0,5 posto Gazproma. K tome, fond posjeduje i 0,6 posto u Rosnjeftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji koja je meta posljednjih američkih sankcija. Inače, ukrajinska kriza je već negativno utjecala na prinos fonda. U prva tri mjeseca Norvežani su izgubili 10 posto na ulaganjima u obveznice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close