NLB zaštićen od hrvatskih štediša

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2018. u 22:00
Ljubljana pitanje devizne štednje smatra dijelom sukcesijskih pregovora/Patrik Macek/PIXSELL

Novoj ljubljanskoj banci naloženo je da nastavi s aktivnim osporavanjem presuda koje donose hrvatski sudovi u vezi prenesene devizne štednje.

Slovenska vlada u ponedjeljak popodne u ulozi skupštine dioničara Nove Ljubljanske banke (NLB) donijela je mjere kojima želi zaštititi tu banku u vlasništvu države pred mogućnošću naplate potraživanja prenesene devizne štednje hrvatskih građana po odlukama hrvatskih sudova, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji. 

Prema objavljenom sazivu skupštine dioničara, upravi NLB-a bit će naloženo da "osigura poštovanje slovenskog pravnog poretka i međunarodnih ugovora", kako bi se "spriječila odnosno ograničila mogućnost" ovrhe ili naplate potraživanja po odlukama hrvatskih sudova s računa NLB-a, iz tužbi koje pred hrvatskim sudovima u vezi s prenesenom deviznom štednjom vode Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

NLB-u će se osim toga naložiti da mora nastaviti s "aktivnim osporavanjem" presuda koje donose hrvatski sudovi vezano uz te tužbe na svim sudskim instancijama u Hrvatskoj, ali i pred međunarodnim sudovima i upravlja svojom aktivom na taj način da se spriječi odnosno minimizira mogućnost ovrha i da pri tome "u okviru važećih propisa uvažava slovenske interese", objavila je slovenska tiskovna agencija STA. 

U parlamentu se u međuvremenu nastavlja rasprava o prijedlogu ustavnog zakona koji je s istim ciljevima uložila oporba, a predviđao bi i sankcije protiv banaka i hrvatskih poduzeća u državnom vlasništvu ako bi došlo do većih ovršnih naplata obveza NLB-a po odlukama hrvatskih sudova u pitanju prenesene devizne štednje. Slovenska vlada u više je izjava ustvrdila da smatra kako je pitanje stare devizne štednje stvar sukcesijskih pregovora o slijedništvu bvše SFRJ i da NLB nije univerzalni pravni  slijednik "stare" Ljubljanske banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close