NLB u teškom stanju, slijede otkazi u Sloveniji i Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2014. u 09:31
NLB grupa najveć prihod ostvaruje upravo u Sloveniji, gotovo 75 posto ukupnih prihoda

U Sloveniji svaki peti zaposlenik u NLB banci, dakle njih 20 posto, ostat će bez posla, a s nekima je već dogovorena ranija mirovina.

Zbog teškog stanja u kojoj se našla Nova ljubljanska banka (NLB) će do kraja godine morati ići u restrukturiranje, što znači i smanjenje broja zaposlenih u Srbiji i Sloveniji, izjavio je Janko Međa, predsjednik slovenskog NLB-a Tanjugu.

"NLB je već nekoliko godina u teškom stanju i zato smo napravili ambiciozan plan restrukturiranja, što podrazumijevati i smanjivanje broja radnika. To se odnosi na Sloveniju i Srbiju, gdje NLB ima loše poslovne rezultate", rekao je Međa. Nakon detaljne analize koja je urađena krajem 2013., prema njegovim riječima, bilo je jasno da će u Sloveniji svaki peti zaposlenik u NLB banci, dakle njih 20 posto, ostati bez posla, dok za Srbiju još nema procjenu. "U Sloveniji smo i prošli dobar dio ovog programa, tamo bilježimo veliki pad prihoda pa nije održiva ista veličina tima. No, dosta smo uložili u socijalne programe, a s nekim djelatnicima je dogovoreno rano umirovljenje", kaže Međa.

 

25posto

nenaplativih kredita ima Nova ljubljanska banka u Srbiji

NLB posluje u 13 zemalja, među kojima je i Hrvatska, u Srbiji ima tržišni udjel ispod dva posto, ali i u toj zemlji je kriza loše utjecala na posao. "NLB u Beogradu ima problema s operativnom dobiti, ne zaradimo dovoljno mjesečno prije oporezivanja, pa zato sada radimo na restrukturiranju", rekao je Međa. On je istaknuo da je u NLB-u u Srbiji do početka krize ubrzano rastao udio nenaplativih kredita, a na razini NLB grupe nenaplativih kredita je čak 25 posto. On je, ipak, uvjeren da to neće dalje ugroziti rad NLB banke. NLB grupa, kaže Međa, potpuno stoji iza svojih tvrtki u svim zemljama pa je banka iz Slovenije nekoliko puta povećala kapital one u Srbiji. NLB grupa najveći prihod ostvaruje upravo u Sloveniji, gotovo 75 posto ukupnih prihoda.

Država Slovenija kao vlasnik samo kroz NLB posjeduje između 22 i 30 posto tržišta, ovisno o proizvodu, a ako se uračuna još nekoliko banaka kojima je država vlasnik, uključujući i drugu po veličini banku, može se reći da država drži više od pola bankarskog sektora Slovenije.Na upit koliki je utjecaj politike na poslovanje državnih banaka, Međa priznaje da je toga možda bilo u prošlosti, ali tvrdi, sada toga nema. "NLB trenutno nije pod utjecajem politike. Moj tim i ja smo u ovu banku došli krajem 2012. godine i jasno smo istaknuli da se politika neće miješati u odluke. I slovenska vlada je složna da se banka trebaju voditi s integritetom i profesionalno, a ne da bude rukovođene političkim interesima koji su ponekad drukčiji. Vlada ima prostora da utječe na odluke o privatizaciju banke, što nije posao menadžmenta", tvrdi predsjednik NLB-a. 

Privatizacija

Previše banaka u Sloveniji

U Sloveniji posluje ukupno 18 banaka što je, kako smatra Međa, previše u odnosu na populaciju, te očekuje da će doći do konsolidacije u sektoru. "Vlada je najavila privatizaciju nekoliko državnih banaka, pa će se privatizacijom, spajanjem i preuzimanjem smanjiti broj banaka u Sloveniji", kaže Međa. NLB je u potpunosti u državnom vlasništvu, a slovenska vlada je odlučila da u sljedeće tri godine privatizira 75 posto te banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close