Njemačko Vijeće mudraca protiv otkupa obveznica ECB-a

Autor: Ana Blašković , 29. prosinac 2014. u 14:38
Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi/REUTERS

Guverner Bundesbanka također smatra da će rast biti bolji od očekivanja.

Čelnik 'vijeća mudraca', glavnog savjetodavnog tima njemačke Vlade Christoph Schmidt smatra da još nema razloga da Europska središnja banka krene u otkup državnih obveznica kako bi potakla rast eurozone.

"Središnja banka već je uvela različite mjere kako bi pomogla rast… trenutno ne vidimo razloga za kupnju državnih obveznica", istaknuo je Schmidt u intervjuu njemačkom Weltu u nedjelju. Schmidt, inače čelnik savjetodavnog tima njemačke kancelarke Angele Merkel, nije odbacio da postoji rizik od deflacije no ističe da je "pitanje treba li se ECB preventivno boriti protiv pada razine cijena koji se još ne predviđa". "Ne vidimo razlog za to. ECB može brzo reagirati na deflaciju kupnjom državnih obveznica bude li to potrebno", dodao je.U borbi za očuvanje krhkog europskog oporavka kojem prijeti deflacija, predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi otvorio je vrata nekonvencionalnim mjerama.

 

1,4posto

rasta njemačkog BDP-a očekuje 2015. Bundesbank

Odluka o tome hoće li ECB otići korak dalje i započeti s otkupom duga članica, odnosno monetizacijom javnog duga, trebala bi biti donesena početkom 2015. Premda kontroverzna, za takvu mjeru neće biti potrebna jednoglasna odluka Vijeća guvernera, rekao je Draghi. Glavni oponent otkupu obveznica je upravo Njemačka u kojoj se strahuje da bi takva financijska injekcija u pojedinim zemljama poput Francuske umanjila političku volju za reformama nužnima za dugoročni rast te posljedično ugrozila primarni cilj ECB-a, a o je održavanje stabilnih cijena. "Što je središnja banka aktivnija, veći je rizik da će Francuska i Italija baciti potrebne reforme u vjetar", smatra Schmidt.

Svoju rezerviranost prema otkupu obveznica izrazio je i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.Jedan od najglasnijih protivnika otkupa duga guverner njemačke Bundesbanke Jens Weidmann smatra da će rast u Njemačkoj biti bolji od očekivanja te da Europa nije u tako lošoj situaciji kao što većina ljudi misli. Rekao je da ECB pažljivo prati kako će se pad cijena nafte odraziti na inflaciju u eurozoni za koju je već dugo jasno da će biti daleko ispod targetiranih dva posto. "Kako sada stvari stoje, inflacija će biti niža od očekivane, no rast će biti bolji", smatra Weidmann. Njemačka Bundesbanka je ranije ovog mjeseca prepolovila svoja očekivanja o rastu najvećeg europskog gospodarstva na jedan posto u narednoj godini dok je za ovu godinu korigirala lipanjsko očekivanje rasta sa 1,9 na 1,4 posto BDP-a. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Monetizacija javnog duga i Mudraci!!?? Često se pitam u kom smislu se pojavljuju njemački mudraci? Da li, kako bi Platon rekao, kao:
1. Mudraci( SOFOSI) kao Bogovi koji imaju potpunu i neposrednu spoznaju cjelokupne stvarnosti;
2. Mudraci (SOFOSI) kao umjerenost, jer nije isto popiti litru rakije ili popiti litru vode;
3. Mudraci (sofosi) kao mudrijaši( SOFISTESI), koji se zabavljaju sa LATNIM dokazima, sofizmima ?????
Ovakva značenja njemačkih mudraca, percipiraju, po uzoru na Platona, mnogi u Europi!

New Report

Close