Njemački regulator opet uzeo na zub Deutsche Bank zbog libora

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2014. u 19:15
Umjesto kazni odgovorni dobili promaknuća/FOTOLIA

BaFin njemačkoj banci predbacuje što nije adekvatno kažnjen menadžment upleten u skandal s namještanjem međubankovne kamatne stope.

Deutsche Bank je ponovo je pod pritiskom regulatora da promjeni vodeći menadžment zbog uloge u skandalu oko Libora.

Kako piše The Financial Times, u njemačkim medijima pojavili su se izvatci iz privremenog izvješća njemačkog financijskog regulatora o ulozi banke u toj aferi.Izvješće federalnog ureda za financijski nadzor (BaFin) ukazuje na nedovoljni angažman Uprave najveće njemačke banke oko disciplinskih mjera prema osoblju, navodi se u izvatcima izvješća koje je objavio tjednik Spiegel, a prenosi Banka. U izvješću se posebno upozorava na imenovanje Alana Cloetea na čelo izvršnog odbora 2012.  Cloete je vodio globalne financije i poslovanje s devizama u vrijeme kada je izbio skandal.

Banka se također kritizira da nakon skandala nije dovoljno izmijenila vodeći menadžment.U izvješću koje je banci dostavljeno lani u kolovozu navode se poimence Richard Walker, glavni savjetnik Banke, i Andrewa Proctera, voditelj usklađivanja, kao primjeri u kojima je Banka propustila provesti neophodne promjene kako bi pokazala da mijenja stil poslovanja.Navode njemačkog tjednika potvrdila je osoba upoznata sa situacijom, navodi The Financial Times. Niti jedna od spomenutih osoba nije bila optužena za manipuliranje Liborom niti za bilo kakve druge pogreške. I Deutsche Bank i  BaFin odbili su komentirati izvješće.

Deutsche Bank je nakon interne istrage o manipuliranju Liborom otpustio najmanje sedam bankara, ali četvorica su krajem prošle godine vraćena na posao nakon što je su presudio da su neoprvdano otpušteni.Najviši menadžment Banke do sada nije snosio nikakve disciplinske posljedica, što nije bio slučaj u većini ostalih banaka koje su bile umiješane u skandal. U Barclaysu i UBS-usmijenjeni su voditelji investicijskog bankarstva pa čak i izvršni direktori.Anshu Jain i Jürgen Fitschen, koji su zajedno na čelu Deutsche Banke, prilikom preuzimanja dužnosti 2012. najavili su korjenite promjene u poslovnoj kulturi banke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poslovna kultura banke???? Što to točno jest???? Da li je to odnos između dominantne kulture u banci i njene subkulture, da li je to odnos između jake i slabe kulture u banci, da li je to odnos između jasne i nejasne kulture u banci, da li je to odnos između odlične i užasne kulture u banci, da li je to odnos između postojane i adaptivne kulture u banci, da li je to odnos između participativne i neparticipativne kuluture ect????
Riječju: da li je to ono što nam banke prezentiraju u svojim izvješćima i/ili ono što nam na svojim web stranicama deklariraju i/ili je to ona poslovna kultura koju osjetima na džepu bilo kao porezni obveznici bilo kao komitenti banke?????
Poslovnu (ne)kulturu banaka najbolje izražava ona poznata narodna izreka: kad je muka gdje si Đuka, a kad nema muke ne treba ni Đuke!!!

New Report

Close