Njemačka ekonomija najsporija od 2013.

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2019. u 21:59
Kancelarka Merkel/Reuters

Zvono na uzbunu.

Njemačka ekonomija mogla bi u 2019. usporiti najviše u proteklih šest godina, prognoza je tamošnjih vlasti.

Usporavanje globalnog rasta u kombinaciji s neizvjesnostima oko Brexita rasta i trgovinskih trzavica nagnalo je njemačko Ministarstvo gospodarstva da prepolovi procjenu rasta na tek 0,5 posto.

Posljednja je to u nizu revizija naniže, i to s 2,1 posto od prije samo godinu dana. Rast BDP-a u idućoj godini očekuje se oko 1,5 posto.

Najveća europska ekonomija, koja uživa naziv ekonomske lokomotive Europe, i na koju su snažno vezane i domaće tvrtke, na silaznoj je putanji. Unatoč poboljšanju poslovnog optimizma, proizvodnja u Njemačkoj ostaje na niskim razinama.

Prema usporednim prognozama rasta Europske komisije za ostatak eurozone Njemačkoj se predviđa da bi mogla biti najsporije gospodarstvo ove godine, uz iznimku Italije čija je ekonomija u stagnaciji.

Bez tempo usporavanja čak je potaknuo javne apele da Njemačka iskoristi svoje dobre javne financije i financijsku zalihu da potakne potrošnju i ubrzanje ekonomije, no takav scenarij zasad u uredu njemačke kancelarke Angele Merkel zasad nije naišao na odobravanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close