Niža dobit Jadranskog i Sunca, Velebit u gubitku

Autor: Božica Babić , 01. studeni 2012. u 22:00
Cijela branša još je u nezavidnu stanju

Oba osiguranja iz Agramova koncerna bilježe pad premije, a čelnik trećeg društva priznaje da će se negativan trend nastaviti do kraja godine.

Jadransko osiguranje, društvo koncerna Agram, rujan je zaključilo s ugovorenih 506.156 polica te 457 milijuna kuna premije, što je na godišnjoj razini pad od 2,9 posto. Glavnina premije vezana je uz autoosiguranja na kojima je prikupljen 341 milijun kroz 239.354 police.

I tu je zabilježen nešto lošiji učinak nego u istom razdoblju 2011. kada je premija autoosiguranja iznosila 348 milijuna kuna. "Ovaj pad premije nije značajan, neživotna osiguranja pokazuju veću otpornost na krizu i slabiju volatilnost prodaje", ocjenjuju u Jadranskom. Neto dobit društva, ističe u poslovnom izvješću Uprava koju vodi Goran Jurišić, iznosila je 78,4 milijuna kuna te je bila 12,8% manja nego u rujnu 2011. Prema mjerilima tržišnog regulatora, koeficijent likvidnosti Jadranskog iznosio je 8,31, a glavnina slobodnih novčanih sredstava plasirana je u depozite i dužničke vrijednosne papire. O poslovnom učinku izvijestila je još jedna članica Agrama, Sunce osiguranje, čija je premija na kraju ovoga rujna u odnosu na prošlogodišnji bila manja 7,5 milijuna kuna, pala je na 113,7 milijuna.

I Sunce je ostvarilo neto dobit od 5,9 milijuna, no lani je bila 7,2 milijuna. Velebit osiguranje s obračunom rujna ostvarilo je premiju od 52 milijuna, što je blagi rast od jedan posto prema rezultatu iz rujna 2011., stoji u izvješću koje potpisuje predsjednik Uprave Dražen Kulić. Unatoč povećanju portfelja u međugodišnjem razdoblju izdaci za štete, hvale se u Velebitu, smanjeni su za 19 posto, a manji od planiranoga je i poslovni gubitak, iznosio je 2,7 milijuna kuna. Trend kontroliranoga gubitka nastavlja se do kraja godine, no vlasnik društva, tvrtka Velebit usluge, polovicom rujna u pričuve je ubrizgao 10,7 milijuna kuna. Sestrinska tvrtka Velebit životno osiguranje u prva tri kvartala ostvarila je 7,8 milijuna kuna premije, u odnosu na učinak iz rujna 2011. čak 56 posto više. Gubitak društva iznosio je 4,7 milijuna te je bio veći od planiranog. Od problema koji su ostavili trag na poslovanju u ovom društvu izdvajaju pad dionica Slatinske banke i reprogram komercijalnih zapisa Konstruktor inženjeringa.

Komentirajte prvi

New Report

Close