Nijemci oživljavaju fond za spas bankarskog sustava

Autor: Marina Biluš , 15. prosinac 2011. u 22:00

Financijski kapacitet fonda osnovanog ‘crne’ 2008. godine povećat će se na 480 milijardi eura, a novost je da će regulator BaFin moći smjenjivati šefove i cijele uprave banaka te nadzirati planove za rekapitalizaciju

Njemačka je vlada dala zeleno svjetlo za ponovno pokretanje fonda za spas banaka koji je bio osnovan 2008. godine kako bi se bankarski sektor u toj zemlji zaštitio od tadašnje financijske krize.

Vlada Angele Merkel sada će oživjeti fond kako bi pomogla bankama koje se suočavaju s insolventnošću zbog novoga kriznog udara te da bi umanjila rizike od mogućega bankarskoga kolapsa ako se već ionako golemi financijski problemi u Europi dodatno pogoršaju. Iz vladina kabineta su poručili kako bi njihov najnoviji protukrizni potez trebao omogućiti da se napokon pridobije izgubljeno povjerenje u financijski sektor, kao i da se maksimalno smanji opterećenje na tamošnje gospodarstvo. Odlučeno je i da će se kapacitet fonda za pomoć bankama povećati na 480 milijardi eura, a pretpostavlja se da će odluka stupiti na snagu u prvim mjesecima iduće godine nakon što je odobre zastupnici Bundestaga. Presudnu ulogu u funkcioniranju fonda imat će njemački regulator financijskog tržišta BanFin kojem će navodno biti dopušteno da smijeni šefove, pa i cijele uprave onih banaka čijim planom rekapitalizacije ne bude zadovoljan. Što se tiče potrebe za dodatnim kapitalom njemačkoga bankarskog sektora, Europska bankarska agencija procijenila je da bankama u toj zemlji nedostaje oko 13,1 milijarda eura kako bi mogle preživjeti eventualne žešće udare krize. Pritom najviše novca nedostaje Commerzbanku čije se potrebe za dodatnim kapitalom procjenjuju na 5,3 milijarde eura iako je u početnim procjenama bilo riječi o tri milijarde. Već se neko vrijeme spekulira da ta banka nikako neće uspjeti sama pribaviti novac koji joj treba da bi zadovoljila stopu adekvatnosti kapitala od 9 posto, već da će biti prisiljena zatražiti državnu pomoć. Inače, njemačke vlasti tu su banku već jedanput spašavale od propasti. Godine 2009. država je u banku “upumpala” deset milijardi eura i tako postala vlasnik 20 posto udjela u Commerzbanku.

Komentirajte prvi

New Report

Close