Nijemci neće odobriti novac za Grčku jer MMF ne sudjeluje

Autor: Tomislav Pili , 03. kolovoz 2015. u 11:45
Šefica MMF-a Christine Lagarde i grčki ministar financija Euklid Cakalotos/REUTERS

Sporazum bi trebao odobriti i Bundestag čiji su zastupnici neskloni trećem spašavanju Grčke.

Nesudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u prvoj fazi paketa financijske pomoći moglo bi rezultirati potpunom propašću plana spašavanja Grčke.

Svjetski financijski policajac i dalje je vrlo skeptičan prema svom sudjelovanju u trećem financijskom spašavanju Grčke, i to u bilo kojem iznosu. Najveći problem koji vide u MMF-u jest taj što do sada dogovoreni elementi sporazuma između Atene i Bruxellesa ne mogu osigurati održivo vraćanje golema grčkog duga. Iako su predstavnici MMF-a uključeni u pregovore, smatraju da se eurozona mora "mekanije" odnositi prema pitanju otplate  dugova.

 

86mlrd.

eura vrijedi paket pomoći o kojem se trenutno pregovara

To ne znači automatski da bi trebalo ići na otpis, tvrde izvori Reutersa, već na produžavanje rokova otplate i davanja statusa mirovanja na otplatu dijela dugova. Predstavnici eurozone pak inzistiraju na stavu da se o tome može razgovarati tek kad grčka vlada krene s reformama. Pitanje reformi ključno je i za MMF koji bi volio vidjeti veće napredovanje Grčke na pitanju takozvanih "strukturnih reformi". Kako računaju u washingtonskom sjedištu, uklanjanje barijera za ekonomski rast, veća štednja u javnoj potrošnji te suzbijanje porezne utaje učinilo bi otplatu duga održivijom.

U tom bi se slučaju MMF uključio u pomoć sa svojim novcem. Međutim, nesudjelovanje MMF-a povlači vrlo ozbiljne političke konzekvence koje bi mogle ugroziti cijeli paket pomoći vrijedan 86 milijardi eura. Naime, problem bi tada buknuo u Berlinu. Ako trenutni pregovori urode plodom, novac bi Grčkoj došao iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) u kojem se trenutno nalazi 455 milijardi eura.

Sporazum bi zahtijevao ratifikaciju u nacionalnim parlamentima, a tu bi najveći problem mogao biti u njemačkom Bundestagu. Naime, dobar dio zastupnika, uključujući i iz vladajuće koalicije, vrlo su neskloni već trećem spašavanju Grčke. Analitičari smatraju da su mnogo veće šanse da Nijemci odobre sporazum ako bi u njemu sudjelovao i MMF.

Komentirajte prvi

New Report

Close