Nezaposlenost i grčka kriza usporile rast

Autor: Ksenija Puškarić , 08. studeni 2010. u 22:00

Vodeći ljudi fondova traže da se povećaju izdvajanja za drugi mirovinski stup

Obvezni mirovinski fondovi u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili su nešto manji rast prinosa nego prošle godine, u prosjeku oko pet posto. Kao glavni razlog slabijeg rasta stručnjaci navode daljnji rast stope nezaposlenosti u ovoj godini, ali i grčku krizu te slabiji rast gospodarstva u cijeloj našoj regiji.

Premda su svi uglavnom zadovoljni rezultatima, naglašavaju da se uskoro mora pokrenuti mirovinska reforma koja bi povećala izdvajanja za drugi mirovinski stup. Promjene su, tvrde, nužne dok se ne ustanovi jasan i dugoročno održiv mirovinski sustav. Cjelokupna imovina PBZ-CO mirovinskog fonda je krajem rujna iznosila 5,73 milijarde kuna. Dubravko Štimac, predsjednik Uprave fonda, kaže kako su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili rast prinosa od 5,88 posto, dok je u istom razdoblju lani prinos bio 6,33 posto. “Nama je kriza počela 2008. pa smo se već i oporavili. Prošla je godina za nas bila jako dobra, tada smo ukupno napravili 8,46 posto prinosa, a nadamo se da će ova godina završiti bez značajnih korekcija tako da bi ukupno gledajući mogla biti jako dobra za naše članove kao i prošla. U 2011. pak očekujemo nastavak dobrog rada fondova”, rekao je Štimac. Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen obveznoga mirovinskog društva (ROMD), kaže kako je fond u prvih devet mjeseci ostvario zadovoljavajući prinos. Do kraja godine ne očekuje velike promjene, a za 2011. godinu kaže da će biti “još jedna teška godina”.

“Horizont ulaganja mirovinskih fondova, pa tako i naš je dugoročan, stoga su s tim usklađena i naša ulaganja uz prilagodbe s naglaskom na stabilnost i sigurnost ulaganja. Globalna gospodarska kretanja u zoni su neizvjesnosti ili nedovoljne snage pozitivnih trendova, što bi moglo potrajati. Domaće stanje je objektivno teže, a formalan izlazak iz recesije statistički izražen pozitivnim, ali vrlo blago pozitivnim stopama rasta koji se očekuje ne znači i dostatan oporavak. Treba li reći da to nije idealna klima za optimistična očekivanja s tržišta kapitala”, kaže Grbavac. Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavoga obveznog mirovinskog fonda, kaže da je vrijednost obračunske jedinice tog OMF-a krajem rujna bila 155,4739 kn. “Ove godine tržišta nisu rasla u tolikoj mjeri, sputana grčkom krizom i sporim oporavkom razvijenih zemalja”, kazao je Vlaić i dodao da do kraja ove godine kao i u idućoj godini očekuje da će se nastaviti oporavak tržišta u zemlji i inozemstvu. U ovoj godini s krajem listopada AZ obvezni mirovinski fond svojim je članovima ostvario prinos od 6,45 posto, a prosječan godišnji prinos od osnivanja pa do kraja listopada iznosio je 5,22 posto. “S obzirom na prilike na tržištu u nekoliko posljednjih godina i činjenicu da je u prosječan godišnji prinos od 5,22 posto uključena i najteža 2008. godina, možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim prinosima”, kažu u AZ OMF-u.

Ulaganja

Erste najviše rastao
Prosječan prinos od osnivanja Erste Plavoga obveznog mirovinskog fonda do kraja trećeg tromjesečja ove godine iznosi 5,38 posto, što je, kažu u tom fondu, najbolje među obveznim mirovinskim fondovima. U prvih devet mjeseci 2010. prinos je iznosio 5,52 posto, dok je u istom razdoblju lani bio 8,44 posto

U domaćim obveznicama 60%
Prema podacima posljednjega Hanfina izvješća za rujan, PBZ-CO mirovinski fond je u domaće dionice uložio više od 15 posto svoje imovine, dok je u domaće obveznice uloženo 60 posto portfelja.

Zasigurno klima nije idealna za neka optimistična očekivanja s tržišta kapitala, a 2011. bit će još jedna teška godina
Damir Grbavac, ROMD

Nama je kriza počela 2008. pa smo se već oporavili. prošla je godina bila dobra za nas, a slično očekujemo i 2011.
Dubravko Štimac, PBZ-CO

Komentirajte prvi

New Report

Close