Neviđeni skandal: Jedna posjetnica zatresla bankovni sustav i vladajuću stranku

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2018. u 08:02
Getin Noble i Idea banka drže gotovo 16 milijardi eura štednje poljskih građana, Foto: Reuters

KNF je odbacio bilo kakve optužbe za korupciju ocijenivši novinske navode pokušajem ucjene financijskog regulatora.

Poljska središnja banka u ponedjeljak rano ujutro objavila je kako je spremna ubrizgati novac u dvije posrnule banke koje su u središtu korupcijskog skandala. Sumnje u podmićivanje već su rezultirale ostavkom čelnika financijskog regulatora što je dovelo u neugodnu poziciju vladajuću konzervativnu Stranku prava i pravde (PiS), ali i srušilo cijene dionica poljskih banaka.

Sustav stabilan, ali

Odbor za financijsku stabilnost koji je dio središnje banke u priopćenju je naveo kako je bankovni sustav stabilan, ali i dalje nadzire situaciju u bankama Getin Noble i Idea i spreman je za neophodne korake radi podrške stabilnosti. Priopćenje Odbora slijedilo je nakon prošlotjedne oštre rasprodaje dionica poljskih banaka zbog ostavke Mareka Chrzanowskog, predsjednika Komisije za financijski nadzor (KNF). Skandal je izbio prije nekoliko dana kada je poljski milijarder Leszek Czarnecki – većinski vlasnik dviju spomenutih banaka – izjavio kako je Chrzanowski od njega tražio mito od 40 milijuna zlota, što je preračunato 9,3 milijuna eura. Naime, banke Getin Noble i Idea u problemima su već dvije godine zbog velikog udjela nenaplativih kredita, a Czarnecki tvrdi kako je financijski nadzornik na tajnom sastanku krajem ožujka tražio novac u zamjenu za “labaviji” nadzor njegovih banaka.

 

12,1posto

u ponedjeljak je potonula dionica Getin Noble banke

Czarnecki je sastanak tajno snimio i transkripte razgovora sa Chrzanowskim dao poljskim novinarima. Zahtjev za mito Chrzanowski je poslao na maštovit način. Navodno je milijarderu dao posjetnicu jednog odvjetnika kojeg je Czarnecki morao postaviti u upravne odbore banaka kako bi pomogao u provedbi restrukturiranja. Na posjetnici je čelnik KNF-a napisao “1%” što je Czarnecki protumačio kao zahtjev za isplatom jedan posto tržišne kapitalizacije banaka.

Pokušaj ucjene

KNF je odbacio bilo kakve optužbe za korupciju ocijenivši novinske navode pokušajem ucjene financijskog regulatora. Marek Chrzanowski je u izjavi poljskoj novinskoj agenciji Czarneckijeve optužbe nazvao “nečasnima i neutemeljenima”, ali je ipak ponudio ostavku. Činjenica da je ostavku premijer Mateusz Morawiecki ekspresno prihvatio i zatražio istragu pokazuje da stvar nije politički bezazlena. "Bez obzira tko je zahvaćen istragom, za razliku od oporbe nećemo gledati tko ima koju stranačku iskaznicu", izjavio je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.

Naime, Mareka Chrzanowskog na čelo KNF-a prije dvije godine postavila je bivša PiS-ova premijerka Beata Szydło. Oporba je već “nanjušila krv”, pa je Grzegorz Schetyna, lider Građanske platforme, izjavio kako će izbiti “nevjerojatan skandal” ako se ustanovi da je KNF, kao jamac štednih depozita, dio korupcijske mreže. Kratkoročni depoziti građana najvažniji su izvor kapitala Getin Noble i Idea banke koje nude najviše kamate na štednju u Poljskoj. Getin Noble je krajem lipnja držao 46,8 milijardi zlota (10,8 milijardi eura) štednje dok je manja Idea držala 20,7 milijardi zlota (4,8 milijardi eura). U ponedjeljak je dionica Getin Noble banke pala 12 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close