Neto dobit američkog Goldman Sachsa skočila 78%

Autor: Ana Blašković , 20. srpanj 2016. u 22:01
Izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein/PIXSELL

Rast profita na 1,63 mlrd. $ posljedica većih prihoda od trgovine obveznicama i rezanja broja zaposlenih.

Neto dobit američkog Goldman Sachsa u drugom tromjesečju godine skočila je 78 posto na godišnjoj razini.

Rast profita na 1,63 milijarde dolara posljedica je većih prihoda od trgovine obveznicama i nižih troškova poslovanja. Tako će dioničari te investicijske banke zaraditi 3,72 dolara po dionici, prenosi Reuters detalje iz financijskog izvješća objavljenog u utorak. "Unatoč neizvjesnostima koje je stvorio Brexit, postigli smo solidne poslovne rezultate", kazao je izvršni direktor Goldmana Sachsa Lloyd Blankfein u priopćenju.

 

5posto

zaposlenih otpustio je Goldman Sachs u zadnja tri mjeseca

Bolji od konkurencije
Prihod od trgovanja vrijednosnicama s fiksnim prinosom, robama i valutama porasli za 20 posto dosegnuvši na 1,93 milijarde dolara. Ukupni prihodi od trgovanja povećani su dva posto na 3,68 milijardi dolara. Kad je konkurencija u pitanju, Reuters podsjeća da su u JP Morgan & Chaseu prihod od trgovanja vrijednosnicama s fiksnim prinosom porasli 35 posto, u Citigroupu 14 posto, dok Bank of America bilježi rast od 22 posto.

Operativni troškovi Goldman Sachsa u razdoblju od travnja do kraja lipnja smanjeni su za četvrtinu na iznos od 5,47 milijardi dolara. To je u skladu s općim trendom štednje banaka, kao i drugih svjetskih ulagača, zbog rasta zabrinutosti uslijed usporavanja kineskog i gospodarstva drugih ključnih tržišta. Poslovanje u segmentu investicijskog bankarstva, posebno prihodi od savjetovanja prilikom dogovaranja poslova i od usluga posredovanja između izdavatelja obveznica i javnosti, bilježi 11-postotni pad i na njima je ostvareno 1,79 milijardi dolara.

Pad profitabilnosti
Naknade od globalnog investicijskog bankarstva u prvoj polovini godine smanjene gotovo četvrtinu zbog nestabilnosti koja je pogodila tržišta kapitala i utjecala na ugovaranje poslova, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Samo u posljednja tri mjeseca Goldman je otpustio 1700 radnika radi štednje, odnosno gotovo pet posto ukupnog broja zaposlenika.

To je najveće kvartalno rezanje broja radnih mjesta od financijske krize 2008. koje pokazuje da je banci izazov održavati razine profitabilnosti posebno nakon što je Obamina administracija 2010. implementirala Dodd-Frankov i postrožila regulativu kako bi pokušala spriječiti zaraze (budućih) kriza. Plan smanjivanja troškova trebao bi banci donijeti uštede od 700 milijuna dolara godišnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close