Neočekivana devalvacija juana uzdrmala azijska tržišta

Autor: Poslovni.hr/H , 11. kolovoz 2015. u 10:26
Foto: Thinkstock

Tečaj američkog dolara uzletio je na međunarodnim valutnim tržištima nakon što je Kina neočekivano devalvirala juan na najnižu razinu od 2012. godine

Neočekivana devalvacija koju je provela kineska vlada radi jačanja konkurentosti izvoza drugog po veličini svjetskog gospodarstva izazvala je u utorak na medunarodnim valutnim tržištima skok američke valute, a na azijskim burzama cijene dionica osciliraju dok nervozni investitori procjenjuju sve implikacije tog neočekivanog poteza.

Tečaj američkog dolara uzletio je na međunarodnim valutnim tržištima nakon što je Kina neočekivano devalvirala juan na najnižu razinu od 2012. godine, kako bi ojačala konkurentnost svog izvoza.

Kineska središnja banka odredila je središnji tečaj za juan prema dolaru u visini od 6,2298 juna, devalviravši ga tako za 2 posto. Kako je istaknuto, riječ je o jednokratnom potezu.

Devalvacija je uslijedila nakon niza loših makroekonomskih pokazatelja. Samo tijekom vikenda Kina je objavila da joj je izvoz snažno potonuo u srpnju, za čak 8,3 posto, a mnogo lošiji od očekivanja bio je i indeks proizvođačkih cijena, koji je u srpnju pao za 5,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Tržišta su odmah reagirala prodajom australskog dolara, čiji je tečaj pao na 0,7314 američka dolara, s 0,7439 američka dolara prije te objave. Ostale valute u regiji također su pale prema američkom dolaru jer investitori procjenjuju da će i one morati biti devlavirane kako bi zemlje održale konkurentnost izvoza prema Kini.

"I dok je taj potez ojačao američki dolar a oslabio azijske valute, vjerojatno će ga pozdraviti regionalne središnje banke. Bilo kakva politika koja bi ojačala izglede kineskog gospodarskog rasta pozitivna je i za izglede za rastom šire regije", procjenjuje Annette Beacher, strateg iz TD Securitiesa.

Prema košarici valuta 6 najvažnijih svjetskih dolar je ojačao 0,4 posto na 97.506 bodova. Tečaj eura, pak, oslabio je na 1,0977 dolara, a tečaj dolara porastao je i prema jenu, na 124,75 jena.

Kineske burze reagirale su nervozno na tu vijest, te su trenutno najvažniji kineski burzovni indeksi u negativnom području. CSI300 indeks oko 7 ujutro bio je u minusu 0,7 posto, a šangajski indeks 0,6 posto.

"Deprecijacija juana očito je loša vijest za uvoznike, a dobra za izvoznike. Uzbuđenje oko reformi u državnom sektoru, koje je proteklih dana podupiralo kineske burze, nije održivo. Tržište će i dalje biti volatilno", ocjenjuje David Dai, direktor pri investicijskom društvu Nanhai Fund Management.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oslabio je 0,2 posto, kao i japanski Nikkei.

Tržišni sudionici procjenjuju da će biti još reakcija na taj kineski potez, dok mnogi investitori pokušavaju dokučiti njegove dugoročne implikacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close