Nema popusta za osiguranje flote vozila

Autor: Božica Babić , 11. ožujak 2013. u 20:22
9 aktivnih polica u Basler osiguranju osigurava popust od 10 posto

Kod nekih osiguravatelja razlika može postojati isključivo u visini režijskog dodatka koji smije varirati između 10 i 20 posto.

Poslovni dnevnik pokušao je doznati nude li osiguravatelji u segmentu ugovaranja polica od autoodgovornosti poduzetnicima neke bonuse ako osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila za svoj vozni park ugovore upravo kod njih, a ne kod konkurencije.

Na adrese svih društava, koja na ovdašnjem tržištu klijentima iz gospodarskog miljea nude upravo tu uslugu, poslali smo upit uz zamolbu neka nam pojasne imaju li za potencijalne klijente možda popuste ili neke dodatne usluge ukoliko taj poduzetnik kod njih odluči zaključiti autopolice za svojih 10 vozila, što eventualno nude onima u čijem je voznom parku više od 50 vozila, a što pak velikim sustavima u čijim garažama je i više od 100 raznovrsnih vozila.   

Popust na vjernost
Pripravnost da uopće odgovore iskazalo je tek nekoliko društava. Svi koji su nam se javili redom opovrgavaju postojanje takvih bonusa za policu koja pokriva rizike osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornog vozila. Tvrde kako se izričito drže zakonskog okvira te istu cijenu autopolice naplaćuju poduzetnicima neovisno ugovore li kod njih godišnju policu za pet ili više od 100 vozila.Tako primjerice s adrese tržišnog lidera, Croatia osiguranja, tek jednom rečenicom odgovaraju kako kod njih "nema razlike u izračunu premije bez obzira posjeduje li osiguranik jedno ili više vozila koje želi osigurati od automobilske odgovornosti". Za ugovaranje obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti svejedno je o kojem se broju vozila radi, poručili su iz Basler osiguranja Zagreb, ističući kako oni uvijek poštuju zakonske odrednice, stoga se popust na ovu vrstu osiguranja ne odobrava. Što se tiče kasko osiguranja, Basler osiguranje Zagreb na tom proizvodu, obrazložili su, odobrava popust na flote, koji se koristi kada tvrtke osiguravaju 10 i više vozila.

Taj popust iznosi 10 posto i primjenjuje se za sve premijske grupe, a dodjeljuje se pod uvjetom da u trenutku ugovaranja popusta klijent ima sklopljeno najmanje devet aktivnih polica u Basler osiguranju Zagreb, ili da je svih 10 polica sa istim istekom roka valjanosti. Kod kaska, navode, postoji i mogućnost dodjeljivanja popusta stalnim klijentima, poput "popusta na vjernost" i ostalih pogodnosti.Basler pruža, ističu, besplatnu psihološku pomoć sudionicima prometne nesreće, a nedavno su tržištu ponudili i AO PLUS, novi osigurateljni proizvod kojeg je moguće ugovoriti uz policu osiguranja od automobilske odgovornosti. AO PLUS osiguranje obuhvaća naknadu štete za tjelesne ozljede koje je osiguranik zadobio u prometnoj nezgodi koju je sam skrivio. Uz ugovoreno osiguranje AO PLUS omogućena je besplatna psihološka pomoć u slučaju prometne nesreće, a novoponuđena polica, kažu u Basleru pokriva tjelesne ozljede koje su rezultirale osobito teškim invaliditetom osiguranika iznosom do 200.000 kuna. Dogodi li se smrt  osiguranika ovaj osiguravatelj pokriva troškove pogreba do 30.000 kuna.

Zaštita u inozemstvu
AO PLUS osiguranje, pojašnjavaju dalje, moguće je ugovoriti isključivo uz obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti kao dodatno pokriće za vozača koji je uzrokovao nesreću. Za samo 10% premije od automobilske odgovornosti Basler osiguranje Zagreb pruža zaštitu na području Hrvatske i u zemljama članicama sustava zelene karte, osim ako nije drugačije definirano ugovorom.  I u odgovoru zaprimljenom iz Helios osiguranja stoji također tek vrlo kratko pojašnjenje u kojemu kažu "temeljni premijski sustav obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti zajednički je za sva osiguravateljna društva". Nije predviđen popust za osiguranje više vozila pa se i Helios VIG strogo, naglašavaju, zaključujući s klijentima ugovore o policama koje pokrivaju autoodgovornost pridržava odredaba temeljnog premijskog sustava kao i zakona o obveznim osiguranjima u prometu.Odgovor iz Triglav osiguranja gotovo da se poklapa s Heliosovim tumačenjem pravila u autoodgovornosti. Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, navode u svom odgovoru iz Triglav osiguranja "sklapa se sukladno zajedničkom temeljnom premijskom sustavu kojega nadzire Hrvatski ured za osiguranje i kojega se svi osiguravatelji pridržavaju".

Razlika eventualno može postojati isključivo u visini režijskog dodatka koji smije varirati između 10 i 20 posto. Kao određena prednost koju nude potencijalnim klijentima, navode u Triglavu, je mogućnost plaćanja ugovorenog osiguranja na tri rate.U odgovoru dobivenom iz Uniqa osiguranja stoji da to društvo u svojoj ponudi ima široku lepezu kvalitetnih i inovativnih proizvoda te da hrvatskim poduzetnicima može ponuditi i osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama uporabom vozila. Automobilska odgovornost, napominju, zakonom je propisana, a obveznici sklapanja ugovora o osiguranju  su svi vlasnici/korisnici svih vozila koja po slovu zakona podliježu obvezi registracije. Uniqa cijenu osiguranja određuje za svako vozilo pojedinačno bez obzira na broj vozila u floti, a prema  vrsti vozila, namjeni vozila, obliku karoserije, tehničkoj karakteristici, jedinici za zoniranje (registracijsko područje), prijavljenoj šteti i pravu na stečeni bonus. Cijena osiguranja uvijek je usklađena s premijskim sustavom osiguratelja te nisu moguća pogodovanja u prodaji automobilske odgovornosti. Uniqa osiguranje, navode dalje, svojim klijentima nudi brzu i kvalitetnu uslugu prodaje polica automobilske odgovornosti, na prodajnim mjestima unutar svih većih gradova Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close