Neizvjesnost pritisla burze, cijene dionica oštro pale

Američki Dow Jones indeks skliznuo je 2,2 posto, Foto: Reuters Američki Dow Jones indeks skliznuo je 2,2 posto, Foto: Reuters

Europski i američki indeksi izgubili više od jedan posto.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, oštrog pada cijena nafte i neizvjesnosti u vezi brexita. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,2 posto, na 25.413 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,6 posto, na 2736 bodova, a Nasdaq indeks 2,15 posto, na 7247 bodova.

Tako je prošloga tjedna nastavljeno nesigurno trgovanje na svjetskim burzama, koje obilježava posljednje tjedne. U listopadu su na tržištima cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke. Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, na 7013 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,5 posto, na 11.341 bod, a pariški CAC 1,6 posto, na 5025 bodova.

Početkom tjedna svjetske su burze bile pod pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte. Cijene “crnog zlata” pod pritiskom su već tjednima jer se ulagači plaše da će ponuda premašiti potražnju, koja bi mogla oslabiti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Zbog toga su u mjesec i pol dana cijena nafte potonule više od 20 posto i skliznule na najniže razine u više mjeseci. No, krajem tjedna cijene su nafte, ipak, ponešto ublažile gubitke, zahvaljujući vijesti kako bi OPEC i njegovi partneri mogli smanjiti proizvodnju u prosincu kako bi podržali cijene. Ulagače su zabrinule i naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Nakon što se nedavno pokazalo da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini, prošloga je tjedna objavljeno da je japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, u proteklom kvartalu palo za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njemačko je gospodarstvo, pak, u trećem tromjesečju na godišnjoj razini poraslo 1,1 posto, no u odnosu na prethodni kvartal palo je 0,2 posto, što je njegov prvi pad od 2015. godine.

Tržišta, posebice europska, bila su prošloga tjedna pod pritiskom i zbog neizvjesnosti u vezi brexita, nakon što su Britanija i Europska unija dogovorile okvire izlaska Britanije iz EU. Britanska premijerka Theresa May poručila je da će se boriti za svoj nacrt dogovora o razvodu s EU za koji tvrdi da je “najbolji” mogući za Britaniju, dok su ostavke njezina ministra za brexit i drugih dovele u opasnost njezinu strategiju i mjesto premijerke. Ipak, krajem tjedna ulagače, ponajviše na Wall Streetu, ohrabrila je izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Kina poslala odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih pitanja i navela što je spremna učiniti kako bi se riješile trgovinske napetosti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve