Neizvjesnost izazvala pad tečaja eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2017. u 08:28
Foto: Thinkstock

Najviše su jutros, 0,8 posto, pale cijene dionica u Šangaju, što je posljedica novih smjernica regulatora u vezi trgovanja nekim financijskim proizvodima jer se smatra da bi nova pravila smanjila sklonost ulagača prema riziku.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu prošloga tjedna, dok je euro pod pritiskom zbog problema u pregovorima o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,8 posto.

U Singapuru su porasle 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,2 posto.

Azijske ulagača obeshrabrio je prošlotjedni pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Zastupnički dom Kongresa prihvatio je prošloga tjedna prijedlog paketa poreznih zakona koji su sastavili republikanci u tom domu.

No, sada je potez na Senatu, u kojemu republikanci imaju manju većinu i koji bi trebao glasati o njihovom prijedlogu poreznih promjena, a koji se u nekim ključnim točkama razlikuje od prijedloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smjeli izgubiti više od dva glasa, a već je sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj prijedlog.

Prema anketi Reutersa u kojoj je sudjelovalo 60 ekonomista, njih dvije trećine kazalo je da ne vjeruje da će vlada predsjednika Donalda Trumpa uspjeti u ovoj godini donijeti tu reformu.

Najviše su jutros, 0,8 posto, pale cijene dionica u Šangaju, što je posljedica novih smjernica regulatora u vezi trgovanja nekim financijskim proizvodima jer se smatra da bi nova pravila smanjila sklonost ulagača prema riziku.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnog smjera cijena nafte koje su prošloga tjedna pale zbog procjena o povećanoj proizvodnji u SAD-u.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 56,65 dolara, nakon što je prošloga tjedna izgubio 0,3 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela pala 0,2 posto, na 62,60 dolara, nakon što je prošloga tjedna izgubila 1,3 posto i skliznula s najviših razina od polovice 2015. godine.

A na valutnim je tržištima euro oslabio nakon što su u nedjelju propali pregovori između tri stranke u Njemačkoj o formiranju vladajuće koalicije.

Poslovno orijentirani Slobodni demokrati (FDP) neočekivano su napustili pregovore s konzervativnom koalicijom CDU/CSU Angele Merkel i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša.

Ako se povlačenje liberala iz pregovora pokaže konačnim, Merkel može pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima ili bi se mogli sazvati novi izbori.

Ta je neizvjesnost izazvala pad tečaja eura prema američkoj valuti za 0,5 posto, na 1,1735 dolara.

Cijena američke valute prema japanskoj kreće se, pak, oko 112,10 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,3 posto, na 93,95 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close