Nedovoljno kapitala koči HPB

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2017. u 07:46
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najveća banka u domaćem vlasništvu predstavila plan za 2018.

Plan Hrvatske poštanske banke (HPB) u idućoj je godini održati rast i profitabilnost, ali je za daljnji rast i razvoj ograničava adekvatnost kapitala koja je na granici.

Stoga se nadaju da će 2018. biti provedena dokapitalizacija. Kako se čulo u ponedjeljak na predblagdanskom susretu s novinarima, HPB je najmanje kapitalizirana u skupini velikih banaka u Hrvatskoj. U rujnu je stopa adekvatnosti kapitala HPB-a iznosila 17,6 posto dok u sektoru kreditnih institucija doseže 22,7 posto. Kako je kazao predsjednik Uprave Tomislav Vuić, HPB ima velike ambicije u suradnji s lokalnom samoupravom, a planira i daljnje razvijanje digitalnih kanala.

"Jedna od stvari o kojima razmišljamo su i transakcije s kriptovalutama", istaknuo je Vuić. Banku zanima i suradnja s našom dijasporom, posebno po pitanju doznaka i platnog prometa. Što se tiče preuzimanja Jadranske banke, odgađanjem dokapitalizacije taj proces najvjerojatnije nije onemogućen, ali će banku, zajedno s regulatornim zahtjevima, dovesti na sam rub adekvatnosti kapitala. "S ovom razinom kapitala možemo preuzeti Jadransku banku, ali bez dokapitalizacije ne možemo preuzeti druge male banke", ističe Vuić.

Dodao je kako HPB-u nije cilj krenuti u val preuzimanja manjih banaka, a koliko se to uopće isplati, pokazat će iskustvo preuzimanja Jadranske banke. "Trebamo vidjeti koliko brzo i efikasno možemo pripojiti Jadransku banku. Nakon toga bit ćemo pametniji", naglasio je Vuić. Što se tiče suradnje s Hrvatskom poštom, banci je i dalje u fokusu taj veliki distributivni kanal. No, rezultati suradnje ovise o HPB-u, ali još više o pošti, poručili su iz najveće banke u domaćem vlasništvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close