‘Neće biti euroobveznica dokle god sam živa’

Autor: Tin Bašić , 27. lipanj 2012. u 22:00

Kancelarka je poručila kako nije sretna ni s prijedlozima za rješavanje krize koji bi krajem tjedna trebali biti usvojeni

Neće biti euroobveznica dokle god sam živa! Riječi su to njemačke kancelarke Angele Merkel pred grupom njemačkih parlamentaraca. To što je Merkel protiv ujedinjavanja duga eurozone i nije novost jer bi takva vrsta zaduživanja mogla upropastiti reforme u prezaduženim i problematičnim državama. Dan prije početka ključnog summita čelnika Europske unije u Bruxellesu Angela Merkel potpuno je neočekivano zaoštrila retoriku i nedvosmisleno poručila cijeloj Europi kako Njemačka odbija dijeljenje duga u monetarnoj uniji.

Nema kompromisa
Tijekom sastanka s parlamentarcima FDP-a (Freie Demokratische Partei), ujedno koalicijskim partnerom, Merkel je izjavila kako neće biti potpunog “dijeljenja duga dokle god je živa”, prenosi njemački Spiegel. Koalicijski partneri su na to odgovorili, piše Spiegel, “onda vam želimo dug život”. Do sada su se izjave i poruke kancelarke Angele Merkel pomno pratile i analizirale. Često je govorila kako euroobveznice “u ovome trenutku” nisu pravi način za borbu protiv krize. Zahtijevala je da bilo kakvo sudjelovanje u zajedničkom izdavanju novoga duga prethodi dalekosežnim reformama koje bi Bruxellesu osigurale veću kontrolu nad nacionalnim proračunima i načinu zaduživanja. Unatoč tomu što su iz Merkeličine stranke pokušali ublažiti njezinu izjavu kazavši kako je kancelarka mislila samo na potpuno dijeljenje duga u eurozoni, činjenica i dalje ostaje kako odabir riječi Angele Merkel ukazuje da nije spremna na kompromise. I to bez obzira što su se nad eurozonom nadvili crni oblaci, piše Spiegel.

Nije postignuta ravnoteža
Merkel je također jasno poručila da nije sretna sa strateškim dokumentom rješavanja krize koji su ovoga tjedna izradila četiri europska lidera. Podsjetimo, čelnici Vijeća Europe Herman van Rompuy, Europske središnje banke Mario Draghi, Europske komisije José Manuel Barroso i Eurogrupe Jean-Claude Juncker predložili su plan kojim bi se uspostavila snažnija fiskalna i bankarska unija. Taj bi strateški plan stvorio temelje na kojima bi se u srednjem roku mogla uvesti određena forma zajedničkoga duga. Međutim, iz Berlina poručuju kako to nije moguće. Merkel je na spomenutom sastanku s koalicijskim partnerom, ali i pred svojom strankom poručila kako ravnoteža između zajedničkog nadzora i izdavanja zajedničkoga duga nije postignuta. S njom se slaže i guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann kazavši kako bi zajedničko izdavanje duga država članica eurozone dovelo do ugrožavanja čitave monetarne unije.

Predviđanje

Monti najviše gubi
Talijanski premijer Mario Monti, čini se, mogao bi najviše izgubiti na predstojećem summitu. Naime, Monti se zalaže da se kapital Europskoga stabilizacijskog mehanizma (ESM) koristi za spuštanje troškova zaduživanja Španjolske i Italije kupnjom njihovih obveznica na sekundarnom tržištu. Vlada Angele Merkel protivi se tom prijedlogu i ne želi da se mijenja trenutna struktura ESM-a koji bi spašavao države, a zauzvrat bi ta država provela stroge mjere štednje.

Komentirajte prvi

New Report

Close