Svijetu prijeti opasnost da se poput mjesečara ponovo sunovrati u financijski ponor

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2018. u 08:00
Banka Lehman Brothers otišla je 15. rujna 2008. u stečaj što je dovelo do najvećeg spašavanja financijskog sustava u povijesti/REUTERS

Svjetsko gospodarstvo nema sustav praćenja financijskih tokova, a upitna je i suradnja središnjih banaka.

Ni desetljeće nakon početka najgore financijske krize od Velike depresije krajem 30-ih godina svijet nema "sustave upozorenja" na eventualni novi slom financijskih tržišta, smatraju tri idejna tvorca spašavanja američkog financijskog sustava.

Govoreći na panelu o financijskoj krizi, uoči 10. obljetnice propasti banke Lehman Brothers koja se navršava 15. rujna, ministar financija u Obaminoj administraciji Timothy Geithner je istaknuo kako je to "vječna borba", prenosi CNN. 

Nova kriza izvan SAD-a 
"Nema šanse da predvidite puni opseg faktora koji mogu prouzročiti slom sustava. Možete brinuti o svim potencijalnim izvorima šokova, ali morate biti skeptični prema sposobnosti ljudi da identificiraju te faktore i preventivno djeluju", kazao je Geithner. Propast   Lehman Brothersa rezultirala je panikom koja se proširila Wall Streetom te je dovela do državnog spašavanja financijskog sustava kakav do tada nije viđen. No, financijske krize rijetko pogađaju istu državu tijekom prosječnog životnog vijeka, pa stručnjaci smatraju da će nova kriza vjerojatno započeti izvan SAD-a.

Iako je takve stvari teško predvidjeti, kazao je Hank Paulson, ministar financija u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, ekonomske krize zahtijevaju slična rješenja. To su kapitalne injekcije, državna pomoć i odriješene ruke regulatorima za brzu reakciju. Ben Bernanke, predsjednik središnje banke tijekom krize izjavio je kako su regulatori u recesiji "agresivno odgovorili i relativno brzo doveli stvari pod kontrolu". "Ono u čemu očito nismo uspjeli jest uvjeriti javnost da je to bilo nužno, iako smo mi čvrsto vjerovali u to", dodao je Bernanke.  

Sunovrat mjesečara 
Da svijetu prijeti opasnost da se poput mjesečara ponovo sunovrati u financijski ponor budući da vlade nisu riješile uzroke financijskog sloma od prije deset godina upozorio je i bivši britanski premijer Gordon Brown u razgovoru za Guardian. Svijetu nedostaju lideri i ulazi u razdoblje ranjivosti, poručio je Brown, premijer Velike Britanije u vrijeme kolapsa Lehman Brothersa. "Nužno je mučno buđenje kako bismo postali svjesni eskalacije rizika, ali naš svijet nema lidera", naglasio je.

Po njegovim riječima, svjetsko gospodarstvo nije uvelo sustav pravodobnog upozoravanja na rizike niti sustav praćenja financijskih tokova kako bi se moglo utvrditi kome se novac posuđuje i po kojim uvjetima. "Ne bavimo se krupnim, samo malim stvarima", konstatirao je Brown. Mjere za suzbijanje financijskih malverzacija po njemu nisu bile dovoljno oštre i mnoge će banke u slučaju krize ponovo očekivati pomoć. "Kazne za malverzacije nisu dovoljno pooštrene", upozorava Brown.

"Bankari se ne boje da će za loše ponašanje biti kažnjeni zatvorom. Nije poslana dovoljno snažna poruka da vlada neće spašavati institucije koje nisu pomele u vlastitom dvorištu". Prije deset godina uspostavljena je suradnja na globalnoj razini kako bi se riješila financijska kriza, ali danas tako nešto ne postoji jer su se zemlje okrenule protekcionizmu. "Suradnja središnjih banaka i vlada kakvoj smo svjedočili 2008. godine ne bi bila moguća u slučaju da kriza izbije u 2018. Umjesto da rješavaju probleme, svi bi tražili krivce u drugima", procjenjuje Brown.

Komentirajte prvi

New Report

Close