NBS traži od srpske vlade hitne stabilizacijske mjere

Autor: Rato Petković / VLM , 12. lipanj 2013. u 22:00
Vrijednost dinara u 11 dana pala više od 3%/FOTOLIA

Proračunski deficit izmiče kontroli, pa su MMF i Financijski savjet upozorili na mogućnost bankrota, Središnja banka želi da Vlada bude odlučnija.

Negativne ocjene MMF i Fikalnog savjeta o srpskom proračunu dovele su do slabljenja dinara prema euru, kome je u 11 uzastopnih dana vrijednost pala za više od tri posto.

To je izjavila Jorgovanka Tabaković, guvernerka središnje banke (NBS) uz napomenu kako je tečaj sa 75 posto euroiziranog gospodarstva osjetljiv, te da ga je s lošim vijestima lako poljuljati.Proračunski deficit koji prijeti da zemlju dovede do bankrota bio je glavni razlog što su MMF i Fiskalni savjet objavili zabrinjavajući zdravstveni karton financijskih prilika u zemlji. Tabaković zamjera Fiskalnom savjetu što je preko medija upozorio na bankrot, jer to, prema njezinoj ocjeni, nije točno, a taj je potez izazvao bijeg ionako plašljivog kapitala iz  Srbije. NBS, pak, ima precizne podatke koji pokazuju da su padu tečaja dinara pridonijeli javni pozivi investicijskih kompanija koje su savjetovale izlazak iz državnih vrijednosnih papira.

Osim toga, kapital osjeća nesigurnost i zbog neizvjesnosti glede mogućnosti održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, što je povezano s pitanjem hoće li ili ne krajem lipnja Srbija dobiti datum za početak pregovora o pristupanju EU.Zato se od vlade traži da što prije izađe s usuglašenim mjerama za rješavanje proračunskog deficita, jer je u prva četiri mjeseca potrošeno dvije trećine planiranog manjka. Tabaković smatra da vlada mora pokazati smjelost za primjenu teških mjera, jer o tome ovisi stabilnost u kojoj gospodarstvo treba poslovati. Što se tiče tečaja on će ovisiti o stabilnim uvjetima i dolasku inozemnog kapitala u zemlju. U vladi postoje različiti pogledi kako zaustaviti veliku potrošnju.

Ministar financija Mlađan Dinkić sklon je prihvatiti prijedloge MMF i Fisklanog savjeta o zamrzavanju plaća u javnom sektoru i mirovina, dok Jovan Krkobabić i stranke umirovljenika smatra kako bi smanjenje mirovina bio genocidan potez prema umirovljenicima, jer čak njih 400 tisuća ima mjesečnu mirovinu od sto eura. Premijer Ivica Dačić se zalaže da teret štednje podnesu oni koji puno troše, a ne slojevi stanovništva koji imaju mala primanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close