Naznake poremećaja u opskrbi zadržale cijene nafte nadomak 99 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 16:15
Foto: Thinkstock

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Cijene barela nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 99 dolara, poduprte naznakama poremećaja u opskrbi koje su neutralizirale utjecaj jačeg dolara i obilne ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 98,9 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 21 cent nižoj cijeni, od 94,21 dolara.

Jučer je naftna tržišta poduprla smanjena proizvodnja u Libiji, za 200 tisuća barela dnevno, što je skrenulo pozornost ulagača na moguće poremećaje u opskrbi. Potporu su pružili i signali iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogli smanjiti ciljanu razinu proizvodnje.

"Trenutno cijene uglavnom podupire vijest o (mogućoj) smanjenoj proizvodnji OPEC-a", ističe Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

U Nigeriji su sindikati radnika u naftnoj industriji pokrenuli štrajk za koji kažu da bi mogao utjecati na izvoz, iako zasada nema takvih naznaka.

Protuteža tim faktorima bilo je izvješće vlade u Washingtonu koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za čak 3,7 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov pad.

Dodatno je cijene zakočio jači dolar koji je dosegnuo najvišu razinu prema košarici valuta u više od četiri godine zbog zabrinutosti da bi ključne kamatne stope u SAD-u mogle biti podignute prije no što se očekivalo. Jači dolar poskupljuje robu sa cijenama iskazanim u zelenoj novčanici za imatelje ostalih valuta, što koči potražnju.

"Dolar jača a opće je tržište slabo zbog velikih zaliha", ističe Tony Nunan iz Mitsubishi Corpa.

U Commerzbanku upozoravaju da bi i referendum o škotskoj neovisnosti mogao utjecati na tržišta. "U svakom slučaju, glas 'za' škotsku neovisnost općenito bi u kratkom roku pojačao nesigurnost na tržištima, što bi svakako bilo dovoljno da pritisne cijene nafte", napisali su u bilješci analitičari frankfurtskog Commerzbanka.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 95,84 dolara, što znači da je bila 54 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close