Nastavak jačanja dolara očekuje 79% špekulanata!

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2014. u 16:41
Thinkstock

Budući da je praćenje velikih sudionika na tržištu (koji u pravilu imaju više informacija od prosječnog investitora), jedna od najboljih strategija investiranja na financijskim tržištima, vrlo je korisno znati što konkretno oni kupuju i prodaju i kakvo kretanje očekuju u budućnosti.

Budući da je praćenje velikih sudionika na tržištu (koji u pravilu imaju više informacija od prosječnog investitora), jedna od najboljih strategija investiranja na financijskim tržištima, vrlo je korisno znati što konkretno oni kupuju i prodaju i kakvo kretanje očekuju u budućnosti.

Kada je u pitanju trgovanje valutama, ne postoji način da se obuhvate sve transakcije jer se njima za razliku od dionica ne trguje na jednoj burzi na kojoj su vidljive sve transakcije. No to ne znači da se ne može doći do informacija koju valutu kupuju i prodaju velike banke, fondovi i ostali institucionalni investitori.

Investitori koji trguju futures ugovorima (budućnosnicama) na robnoj burzi u Chicagu dužni su svoje naloge pozicije prijavljivati regulatornom tijelu koje nadzire rad burze. Trgovanje valutama putem futures ugovora nije jedini način trgovanja valutama, ali budući da se putem futuresa na valute svakodnevno radi iznimno velik promet, informacije sa ovog tržišta dobar su pokazatelj cjelokupne situacije na globalom valutnom tržištu.

U izvješću koje je javno dostupno i Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ga objavljuje jednom tjedno uvijek su prikazane pozicije komercijalnih i nekomercijalnih sudionika na tržištu. Komercijalni sudionici kupuju i prodaju valute s ciljem zaštite od rizika bez obzira na trenutni tečaj pa oni nisu interesantni. Podaci koji jesu korisni su podaci o pozicijama nekomercijalnih investitora (špekulanata) koji kupuju i prodaju valute sa ciljem ostvarivanja profita pri kretanju cijene.

Iz  posljednjeg izvješća vidi se da većina velikih špekulanata i dalje očekuje jačanje američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Špekulanti trenutno na euru imaju 8,8 milijardi dolara kupovnih pozicija i čak 33 milijarde dolara prodajnih pozicija  što znači da ih mnogo više očekuje nastavak slabljenja eura i jačanja dolara.

U tablici su navedeni postoci kupovnih i prodajnih naloga na pojedinim valutama:

 

Odnos kupovnih i prodajnih pozicija u skladu je sa fundamentalnom analizom valutnog tržišta po kojoj bi američki dolar dugoročno trebao još jačati u odnosu na sve ostale valute. Analitičari Admiral Marketsa također smatraju da će dolar dugoročno nastaviti jačati što je navedeno u gotovo svim analizama ove godine, ali nakon velikog trenda jačanja, smatraju da bi privremeno moglo doći do korekcije od nekoliko posto koja, ukoliko se dogodi, može omogućiti kupnju dolara na povoljnijoj razini.

Analizu pripremio:

Admiral Markets 

Komentari (1)
Pogledajte sve

a gdje je tu kuna???

New Report

Close