Nastaje najveće nebankarsko carstvo fondovske industrije

Autor: Tin Bašić , 17. siječanj 2012. u 22:00

Dva društva upravljat će sa 14 investicijskih fondova ‘teških’ više od 200 milijuna kuna, no spajanje nije klasično, Adriatica Capitalu ostaje licencija za upravljanje

Društva za upravljanje investicijskim fondovima Adriatica Capital i NFD Aureus Invest udružila su snage i resurse pa će upravljati sa 14 investicijskih fondova “teških” više od 200 milijuna kuna, čime se de facto stvara najveće nebankarsko “carstvo” fondovske industrije. No Adriatica i NFD ne spajaju se na klasičan način, objašnjava član Uprave AC-a Dario Vilović. “Ne nastaje novo društvo niti se jedno društvo pripaja drugom. Samo se fondovi AC-a pripajaju NFD Aureusu”, objašnjava Vilović. Dodaje kako AC-u i dalje ostaje licencija za upravljanje investicijskim fondovima.

Strana tržišta
Adriatica Capital NFD Aureusu prenosi svojih šest fondova, čija je ukupna neto imovina krajem prosinca iznosila 61,6 milijuna kuna. Inače, fondovi AC-a usmjereni su na strana tržišta kapitala, a najveći fond je Prospectus Jugoistočna Europa (14,9 milijuna kuna neto imovine u prosincu), koji je AC pripojio kada je sredinom 2010. kupio Prospectus Invest. Za razliku od AC-a, akvizicijski put NFD-a u Hrvatskoj bio je poprilično dug. Slovenski NFD kapital još je 2007. kupio Apex kapital, čime je ušao na tržište. Dvije godine poslije, u travnju 2009., kupili su Alfa Invest i njihov fond Alfa Emerging. No “pravi pogodak” NFD-a bio je početkom 2010. kada je postignut dogovor s vlasnicima Aureus Investa i jednima od najpoznatijih investitora u Hrvatskoj – Kristijanom Floričićem i Miroslavom Jeličićem Purkom. Floričić i Purko povukli su se iz operativnog dijela poslovanja te su prešli u Nadzorni odbor, u kojem su i danas. NFD je tada postao bogatiji za još četiri nova fonda.

Čeka se Hanfa
NDF tada ne staje s akvizicijama. Početkom prošle godine pripaja MP Invest i njihova četiri fonda, među kojima je MP BRIC, prvi fond u Hrvatskoj koji je ulagao u države BRIC-a. Kako NFD Aureus prihvaćanjem fondova Adriatica Capitala upravlja s ukupno njih 14, doći će do međusobnih spajanja fondova koji imaju sličnu ulagačku strategiju. Kada će to biti, ovisit će o Hanfi i njezinoj dozvoli.

Preslagivanja u upravama

Filippi postaje savjetnik
Uprava Adriatica Capitala, na čijem čelu je dosad bio Vjeran Filippi te Dario Vilović kao njezin član, operativno prelazi u NFD Aureus. Filippi bi trebao dobiti funkciju savjetnika Uprave, dok bi Vilović trebao postati izvršni direktor i fond menadžer.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Evo situacije iz Slovenije, izgleda da banke preuzimaju vlasništvo debt-equity.Dug bankama NFD grupe je 200 milijuna eura,a NFD holdinga 85 milijuna od toga.
http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042501394

Nfd holding je u sloveniji izgubio ovlasti od slovenske Hanfe da vodi NFD d.o.o koji upravlja otvorenim fondovima,radi brojnih nepravilnosti i prijava prekršajnih i kaznenih za upravu zbog manipuliranja cijenama dionica na burzi.
Jučer su prodali najvredniji dio imovine Etol,tvornicu aroma Izraelcima a to je znak da su pored slomom i da moraju vratiti dugove bankama i vjerovnicima.
http://www.skupaj.si/kliping/2012-01-18/etol-pod-izraelce
A inače su im fondovi koje su preuzeli od Aureusa i MP puni nelikvidnih dionica i imovina pod upravljanjem je totalno nerealna,jer je u stvari puno manja.
A Adriatica im služi za odgađanje propasti jer ne vjerujem da će im puno donijeti sa naknadama .
Krajnje riješenje je da to sve zajedno prodaju nekom trećem sa zapada sa nekom premijom kao za veličinu imovine,a koja je smiješna na odnosu na bankovna društva , ako sami prije ne propadnu u Sloveniji.

Moram priznati da ne razumijem ovu transakciju. NIje M a nije ni A? A sto je onda? Ili je to M ali da se ne izgubi licenca za upravljanje Adriateica Capitala? Inace, 200 mil kuna u fondovima je komicno mala suma za “zapadne” standarde”.

New Report

Close