Nasdaq ušao u utrku za burzu u Oslu

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2019. u 21:59
Nasdaq već posjeduje nekoliko skandinavskih burzi, Foto: Reuters

Američki operater ponudio 152 krune po dionici dok Euronext daje 145 kruna.

Euronext više nije jedini ponuđač za preuzimanje burze u Oslu. Američki Nasdaq koji posjeduje već nekoliko skandinavskih burzi u srijedu je objavio da za dionicu norveške burze nudi 152 krune po dionici čime bi Oslo bio vrednovan na 6,54 milijarde kruna odnosno 771 milijun dolara. Nasdaq je time ujedno i nadmašio Euronextovu ponudu koji je dioničarima burze u Oslu spreman platiti 145 kruna po dionici. Iako glasnogovornik Euronexta nije želio komentirati Nasdaqovu ponudu, paneuropskog burzovnog operatera Nasdaqova ponuda navodno ne uzbuđuje.

Kompanija je priopćila kako se 90 posto dioničara obvezalo da će Euronextu prodati dionice i ne mogu promijeniti tu odluku. Međutim, Reuters piše kako je najveći pojedinačni dioničar burze u Oslu, DNB banka koja drži petinu dionica, najavila prodaju svog udjela Nasdaqu. Isto tvrdi i mirovinski fond KLP sa 10 posto udjela te Sparebanken Vest sa 1,6 posto udjela.

“S opcijama koje su sada dostupne vjerujemo da će Nasdaq ponuditi strateški najbolje rješenje za norveško tržište kapitala i depozitorij”, navodi se u priopćenju DNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close