Napuste li Britanci EU, Goldman seli na kontinent

Autor: Tomislav Oharek , 28. lipanj 2015. u 22:01
Referendum o britanskom članstvu u EU trebao bi se održati 2017./Fotolia

Ukoliko se Britanci odluče na razdruživanje, profitirati bi mogao Frankfurt.

Goldman Sachs će preusmjeriti svoje resurse prema kontinentalnoj Europi, u slučaju da Britanci na referendumu odluče prekinuti svoje članstvo u Europskoj uniji.

"Nećemo potpuno napustiti Veliku Britaniju, no sigurno bismo u tom slučaju ojačali našu prisutnost na drugim lokacijama u EU", rekao je Richard Gnodde, suizvršni direktor Goldman Sachs Internationala u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Britanski premijer David Cameron koji je odnio neočekivano glatku pobjedu na prošlomjesečnim izborima obećao je kako će pregovarati o uvjetima britanskog članstva u EU i o tome održati referendum do kraja 2017. godine.

Dio ulagača i predsjednika uprava kompanija otvoreno se suprotstavio potencijalnom izlasku Velike Britanije iz EU, uz upozorenja kako bi to bilo politički i gospodarski preskupo za Veliku Britaniju, odnosno peto svjetsko gospodarstvo. To mišljenje dijeli i Gnodde, istaknuvši kako je u interesu svima, a posebno Velikoj Britaniji, da ta država ostane u EU. "Velika Britanija mora ostati dio većeg ekonomskog bloka. Sve drugo bi naštetilo gospodarstvu, a posebno financijskom sektoru", ukazuje Gnodde. No ukoliko se Britanci odluče na prekid dosadašnjeg oblika odnosa s Bruxellesom, profitirati bi mogao Frankfurt, u kojuem je sjedište Europske središnje banke. "Neću  otkriti toplu vodu ako kažem da bi u slučaju Britanskog razdruživanja više naših resursa prebacili u Frankfurt", zaključio je Gnodde.

Ipak, mogućnost britanskog izlaska iz EU u budućnosti europske bankare mnogo više brine nego potencijalan izlazak Grčke iz Eurozone. Britansko članstvo u tom bloku važno je za njegovu dugoročnu budućnost mnogo više od onoga što će se dogoditi s Grčkom. "Velika Britanija  je mnogo važnija za europsko gospodarstvo i ekosustav i mislim da je sama mogućnost njezinog izlaska prava noćna mora", istaknuo je Tim Adams, predsjednik Instituta za međunarodne financije.

Komentirajte prvi

New Report

Close