Napuštanje gotovine smanjuje siromaštvo

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2017. u 22:00
Ekonomist Kenneth Rogoff/REUTERS

Napuštanje gotovinskog plaćanja zahtijeva i razvoj platne infrastrukture, a tu bi se model trebao naći u iskustvima skandinavskih država.

Smanjenje gotovine u optjecaju moglo bi utjecati na smanjenje nejednakosti i siromaštva, smatra Nobelom ovjenčani profesor ekonomije s Harvarda Kenneth Rogoff.

Kako prenosi Bloomberg, siromašni dio svijeta bio bi najveći dobitnik promjena koje bi uslijedile ako bi upotreba gotovog novca postala zastarjela, kazao je Rogoff. U pozitivne stvari nobelovac ubraja manje kriminalnih aktivnosti te ograničavanje rada "na crno" koji pogađa najslabije članove društva. Podsjetimo, Rogoff je i autor knjige "Prokletstvo gotovine". Međutim, napuštanje gotovinskog plaćanja zahtijeva i razvoj platne infrastrukture, a tu bi se model trebao naći u iskustvima skandinavskih država, ističe Rogoff.

Naime, tamo gotovina čini tek pet posto ukupnog novca u optjecaju zbog čega je taj dio svijeta najmanje ovisan o gotovom novcu. "Ako napravite financijsku uključenost na način na koji je to napravila, primjerice, Danska gdje su svi građani dobili dobili besplatne debitne kartice, to će pomoći u rješavanju mnogo problema", izjavio je profesor u Kopenhagenu gostujući prošlog tjedna na konferenciji Skagen fonda.

Socijalni utjecaj bezgotovinskih transakcija proširio bi se i na ostale sfere, poput imigracije, dodaje Rogoff. Naime, ilegalna imigracija u cijelom nizu razvijenih država rezultat je upotrebe gotovine koja omogućava poslodavcima da plate ilegalne radnike bez znanja državnih institucija. Međutim, Rogoff smatra kako gotovina neće nikad u potpunosti nestati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close