Napokon market making i u Hrvatskoj

Autor: Tin Bašić , 21. siječanj 2010. u 22:00

Prije HT-a Atlantic grupa je prva kompanija na tržištu koja je angažirala specijalista za dionicu

Nakon više od pola godine otkad su na snagu stupila nova pravila Zagrebačke burze, domaće tržište kapitala dobiva prvog “market makera”.

Riječ je o Erste vrijednosnim papirima koji će u ponedjeljak postati specijalisti za dionice Atlantic grupe. Kako stoji u zajedničkom priopćenju, u ponedjeljak će se svečano potpisati ugovor sa Zagrebačkom burzom u kojem Erste VP postaju “održavatelj tržišta” u smislu odredbi Zakona o tržištu kapitala. “Ovo je odlično za tržište kapitala i Erste ovime ‘otvara sezonu’ za ‘market making’”, izjavio je za Poslovni dnevnik član Uprave InterCapitala Tonči Korunić. On dodaje kako je ovo početak za market makinga u Hrvatskoj, što potkrepljuje i strategijom InterCapitala koji također želi biti “market maker”. “Najveći problem našeg tržište je manjak likvidnosti. Kroz ‘market making’ ta likvidnost će se povećati”, objašnjava Korunić. “Market makeri” se obvezuju svakog dana kotirati cijene po kojima su spremni kupiti i prodati određene dionice.

Reakcija

Ulagači ravnodušni
Iako je priopćenje o “market makingu” stiglo sredinom dana, ono nije objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Ulagači stoga vjerojatno nisu mogli reagirati na tu novost, a dionica Atlantic grupe trgovinski je dan u četvrtak zaključila na razini od 714,1 kune, što je bio pad vrijednosti od čak 2,2 posto u odnosu na dan prije. Promet tom dionicom iznosio je manje od milijun kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

market spanking ? bend me over and spank me with a cactus

Atlantic Grupa se piše velikim i jedno i drugo, dajte više naučite za sva vremena.

Dodajmo dopunu zadnjoj recenici.
Dizati i rusiti cijenu kako im pase.

New Report

Close