Napetosti u Ukrajini poduprle švicarski franak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2014. u 16:52
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Jen i švicarski franak, tradicionalne valute-utočišta, ojačali su u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima dok je euro oslabio, uslijed ojačalih zabrinutosti ulagača u vezi ozbiljne eskalacije napetosti između Ukrajine i Rusije.

 Jen i švicarski franak, tradicionalne valute-utočišta, ojačali su u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima dok je euro oslabio, uslijed ojačalih zabrinutosti ulagača u vezi ozbiljne eskalacije napetosti između Ukrajine i Rusije.

Tečaj eura zabilježio je tako najnižu razinu prema franku unazad 21 mjesec, skliznuvši na 1,2052 franka, nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da je poslala vojnike na njezin teritorij. Na gubitku je bio i prema jenu, pa se eurom trgovalo po 136,41 jen, što je njegova najniža razina u posljednja dva tjedna.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema dolaru, na 1,3171 dolara, što je nedaleko najniže razine u proteklih gotovo godinu dana, od 1,3151 dolara, na koju se bila spustila u prvoj polovini tjedna.

"Ako se situacija pogorša, euro će biti očigledni gubitnik", kazao je Adam Cole, globalni čelnik valutne strategije u tvrtki RBC Capital Markets. Njemačka, najveće gospodarstvo eurozone, među najvećim je trgovinskim partnerima Rusije.

"Jen je najsigurnije utočište za kapital među zemljama skupine G10. Kretanje tečaja eura prema jenu bit će stoga najjasniji orijentir", dodao je.

Slabljenje eura prema franku potaknulo je pak nagađanja o mogućim intervencijama švicarske središnje banke koja je obećala da će održavati tečaj eura iznad 1,2 franka kako bi suzbila prijetnju deflacije.

Danas je u fokusu ulagača bio i preliminarni podatak o inflaciji u Njemačkoj pred sutrašnje ključne prve procjene Eurostata o godišnjoj inflaciji u eurozoni u kolovozu. U najvećem europskom gospodarstvu godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u kolovozu se zadržala na 0,8 posto, najnižoj razini u posljednje četiri i pol godine, pokazala je procjena državnog statističkog ureda.

Izvori su u srijedu za Reuters izjavili da ECB vjerojatno neće poduzimati nove poteze na redovnom mjesečnom zasjedanju 4. rujna. Mogu se očekivati tek ako prve procjene pokažu da eurozone opasno klizi u deflaciju, napominju. Inflacija bi po nekim procjenama trebala iznositi 0,3 posto u kolovozu, nakon 0,4 posto u prethodnom mjesecu.

ECB je kao ciljanu razinu inflacije odredio "nešto manje od dva posto" a bančin čelnik Mario Draghi nazvao je vrijednosti ispod jedan posto "opasnom zonom".

Komentirajte prvi

New Report

Close