Nakon tri tjedna rasta, euro oslabio

Autor: Poslovni.hr/H , 28. lipanj 2015. u 10:14
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pad eura posljedica je grčke dužničke krize jer Atena i njezini kreditori nisu postigli dogovor o daljnjoj međunarodnoj pomoći toj članici eurozone.

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro oslabio prema dolaru, nakon tri tjedna neprestanog rasta, jer se europska valuta našla pod pritiskom grčke dužničke drame.

Tečaj eura pao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 1,7 posto, na 1,1165 dolara, a u jednom je trenutku u petak zaronio na 1,1130 dolara, najnižu razinu u tri tjedna.

U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, oslabio 0,7 posto, pa mu je cijena skliznula na 138,30 jena.

Dolar je, međutim, ojačao prema 'japancu', za 0,9 posto, na 123,85 jena.

Pad eura posljedica je grčke dužničke krize jer Atena i njezini kreditori nisu postigli dogovor o daljnjoj međunarodnoj pomoći toj članici eurozone, pa Grčkoj idućega tjedna prijeti tehnički bankrot.

Nakon pregovora tijekom cijeloga tjedna, grčka je vlada u petak konačno odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći i najavila raspisivanje referenduma na kojemu bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja. Pritom je grčka vlada poručila da će preporučiti biračima da glasuju protiv.

Ministri financija eurozone odbili su, pak, u subotu prijedlog grčke vlade o produljenje programa financijske pomoći, koji istječe u utorak. Poručili su i da će učiniti sve kako bi zadržali stabilnost zajedničke valute nakon dramatične situacije s Grčkom, koja bi za dva dana mogla tehnički bankrotirati.

Naime, u utorak Grčkoj na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura, a Atena nema novca da bi isplatila taj kredit. Stoga Grčkoj prijeti bankrot i moguć izlazak iz eurozone.

U fokusu ulagača na valutnim tržištima bile su i izjave guvernera Švicarske narodne banke (SNB) koji je upozorio da bi izlazak Grčke iz eurozone izazvao značajna previranja na tržištima te poručio da će se središnja banka boriti protiv vala kupovina ionako već precijenjene švicarske valute.

Komentirajte prvi

New Report

Close