Nakon napada na rafineriju, naftni stručnjaci otkrili kada se mogu očekivati više cijene goriva u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2019. u 11:48
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nastao je novi moment gdje se vidi koliko je ranjiva ta industrija, rekao je Štern.

Nakon napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji došlo je do velikog pada proizvodnje i rasta cijene "crnog zlata" za više od 10 posto.

Koliko će se napad i rast cijena na globalnim tržištima odraziti na cijene goriva u Hrvatskoj, Dnevnik.hr pitao je neke od naših uglednih naftnih stručnjaka. 

Davor Štern tako napominje da je nakon dugog razdoblja zatišja i stabilnih cijena došlo do terorističkog čina koji je promijenio percepciju naftne industrije.

"Od Zaljevskog rata nije bilo tako eklatantnog napada na proizvodnju i preradu nafte. Napad je izazvao porast cijena, i to ne samo kratkoročno kao psihološki efekt već i dugoročno.

Nastao je novi moment gdje se vidi koliko je ranjiva ta industrija. Protiv dronova koji su izuzetno efikasni kao oružje nema učinkovite obrane", kaže Štern.

Na pitanje kako će napad na saudijsko postrojenje i pad opskrbe utjecati na cijene goriva u Hrvatskoj, Štern napominje da će do korekcije cijena vjerojatno doći tijekom dva do tri tjedna.

Naftni konzultant Jasminko Umićević napominje da Hrvatska naftu ne uvozi iz tog dijela svijeta, ali ističe kako u obzir treba uzeti efekt globalizacije.

"Prerada je pala, no postoje rezerve, ali još nije poznato hoće li se one zaista i koristiti. Nije pitanje samo Saudijske Arabije, već i generalne sigurnosti", rekao je Umićević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Romel, 16.09.2019. u 14:21
kada se mogu očekivati više cijene goriva u Hrvatskoj

Sutra ujutro.

New Report

Close